'Türkistan'dan Anadolu'ya İrfan Mektebinin Hocaları' Paneli

İLMAR Başkanı Doç. Dr. Şimşek: 'Bu paneller dizisinde bizim düşüncemizin odağında, kendi medeniyetimizin kültür anlayışının yeniden ihyasına yönelik bir akademik ve ilmi bilginin yeniden güncellenerek Türk toplumuna, İslam dünyasına, Türkİslam dünyasına ve dünyaya tanıtımı yer alıyor'

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Merkezi (İLMAR) iş birliğinde "Türk-İslam Ahlak Felsefesinin Kurucu Mimarları: Türkistan'dan Anadolu'ya İrfan Mektebinin Hocaları" paneli düzenlendi.

İLMAR Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, panelin açılışında yaptığı konuşmada 21. yüzyıl dünyasının Batı coğrafyasındaki pozitivist ve materyalist tekli dünya anlayışıyla şekillendiğine işaret etti. Şimşek, bu anlayışın da bir medeniyetler çatışmasına yol açtığını dile getirdi.

Bu durumun Türk-İslam medeniyetinin özgün değerleri önünde bariyer oluşturduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun da toplumun kendi medeniyeti çerçevesinde yeniden ihya ve inşası için büyük problem teşkil ettiğini kaydetti.

Şimşek, Türk-İslam düşüncesinin toplum felsefesinin genel oluşumuna yönelik düzenlenecek bir dizi panelin ilk ayağını oluşturan bu panelin de İslam medeniyetinin kendi kültür ve medeni anlayışı çerçevesinde yeniden ihyası bağlamında önemli bir adımı oluşturduğunu belirtti.

İLMAR Başkanı Şimşek, "Bu paneller dizisinde bizim düşüncemizin odağında, kendi medeniyetimizin kültür anlayışının yeniden ihyasına yönelik bir akademik ve ilmi bilginin yeniden güncellenerek Türk toplumuna, İslam dünyasına, Türk-İslam dünyasına ve dünyaya tanıtımı yer alıyor." dedi.

Türk toplumunun 7. yüzyıldan bu yana süregelen ve Osmanlı Devleti zamanında da devam eden kendi medeniyetinin değerlerine geri dönmek zorunda olduğunu vurgulayan Şimşek, Türk medeniyetinin ilelebet devam edeceğini söyledi.

AYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız da irfan mektebinin hocaları denince akla gelen Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Aziz Mahmut Hüdayi gibi kişilerin Türk dünyasının tarihinde adeta birer meşale gibi önemli şahsiyetler olduğunun altını çizdi.

Yıldız, bu kişilerin amaçlarının da toplumu günübirlik meselelere değil ebedi aleme hazırlamak olduğunu hatırlattı.

Hayatın başlangıcı ve gelişiminin ancak içten olabileceğini belirten Yıldız, bu bağlamda irfan denildiğinde de "tanıma, anlama, bilme, bulma ve olma"nın kastedildiğini kaydetti.

"Kim kendini tanır, Rabbini bilir" tevhidi düşüncesinden yola çıkarak madde ve mana ile akılla kalp dengesini iyi kurmak gerektiğine işaret eden Yıldız, panelin de bu anlayış çerçevesinde düzenlendiğini bildirdi.

Program, öğleden önce ve sonra olmak üzere iki oturumdan oluşuyor.
Kaynak: AA