Tabip Odası Sağlık Çalışanlarının Çalışma Koşullarıyla İlgili Açıklamada Bulundu

Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Necip Gürlevik, sağlık camiasının ağırlaşan çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet konusunda basın açıklaması yaptı.

Tabip Odası Sağlık Çalışanlarının Çalışma Koşullarıyla İlgili Açıklamada Bulundu
Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Necip Gürlevik, aynı gün içerisinde 3 genç hekimin intihar haberi ile sarsıldıklarını belirtti.

Mehmet Necip Gürlevik yaptığı basın açıklamasında, “İlki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde çocuk hastalıkları bölümünde asistan hekim olarak çalışan Dr. Ece Ceyda Güdemek geride çalışma koşullarının ağırlığından şikayet ettiği bir not bırakarak hayatına son vermişti. Diğeri, Batman Bölge Devlet Hastanesinde çalışan Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Karakuş, eşinden, çocuğundan kilometrelerce uzakta, evinde tek başına ölü bulundu. Sonuncusu ise Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi stajer doktor Yağmur Çavuşoğlu’dur. Üçü de hayatının baharındaydı. Büyük emekler harcayarak kazandıkları tıp fakültesi, hekimlik mesleğine büyük umutlarla attıkları adım daha ilk başta kabusa dönüşmüştü. Sonuç alarak, insan yaşamının sorumluluğunu taşımak zaten başlı başına bir yük iken bir de bozuk sağlık sisteminin getirdiği yükleri taşımak zorunda kalmak ölümcül sonuçlara yol açıyor. Uzun çalışma saatleri, her geçen gün artan hasta yoğunluğu, fiziksel, sözel, duygusal şiddete maruziyet, performans sistemi, devasa hastanelerde hastaya erişim mesafesini uzatan mekansal düzenlemeler yüzünden oradan oraya koşturmak, angarya işlerle uğraşmak, kışkırtılmış sağlık hizmeti talebine cevap vermeye yetişmek sağlık çalışanlarını tüketiyor. Kendileri korumalarla gezen yetkililer, bizleri yarattıkları ucube sağlık sisteminin getirdiği olumsuzlukların ceremesini çekmeye mahkum bırakıyorlar, savunmasız bırakıyorlar. Şiddetsiz tek bir günümüz, tek bir saatimiz, hatta tek bir anımız geçmiyor” dedi.

Gürlevik, “Dışı boyalı, içi ise virane bu sağlık sisteminden derhal vazgeçilmelidir. Sağlıkta kaynaklar, büyük sermaye gruplarına aktarılacağına, halkın sağlığını korumaya, sağlık hizmetinin niteliğini yükseltmeye, çalışanların emeğinin karşılığını ödemeye aktarılmalıdır.

Dönem dönem kamuoyunun gündemine gelen sağlık çalışanların yıpranma payı hakkındaki yasal çalışmalar bir an önce sonlandırılmalı ve yasallaşmalıdır. Bizleri hizmet verdiğimiz insanlarla karşı karşıya getiren, baskı altında tutan, uzun ve yoğun çalışma saatleri boyunca çalışmaya zorlayan, canımıza kast eden, tüketen bir çalışma ortamı yerine, bizim de sağlığımızı gözeten, işimizi verimli, bilimsel temellere göre yapmamızı sağlayan ortamı yaratmak öncelikle iktidarın görevidir. Bugün buradan tüm sağlık emekçilerini, bu görevi ısrarla yerine getirmeyenlere görevlerini hatırlatmak için yürüttüğümüz mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Bizleri derinden yaralayan arkadaşlarımızın kaybı nedeniyle ailelerine, çalışma arkadaşlarına ve tüm sağlık emekçilerine baş sağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA