Şehir Araştırmaları Kütüphanesi Moldova'da

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi tarafından yürütülen “Herkes için Kütüphane Projesi” kapsamında başarılı çalışmalara imza atan Pursaklar Belediyesi Şehir Araştırmaları Kütüphanesi sorumlusu Ahmet Tüfekçi 80 kişilik heyetle Moldova’daki kütüphaneleri ziyaret etti.

Şehir Araştırmaları Kütüphanesi Moldova'da
Türkiye’nin ilk ve tek Şehir Araştırmaları Kütüphanesini bünyesinde bulunduran Pursaklar Belediyesi, hizmetleriyle örnek olmaya devam ediyor. Bu kapsamda sunulan hizmetlerden biri olan Şehir Araştırmaları Kütüphanesi yurt dışında da tanıtıldı. Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi tarafından ilki Temmuz ayında Polonya’ya ikincisi ise Ekim ayı sonunda Moldova’ya yapılan ziyaretlerde kütüphaneler ziyaret edilip, tecrübe paylaşımı yapıldı. Gezilere katılma hakkı elde eden Pursaklar Belediyesi Şehir Araştırmaları Kütüphanesi sorumlusu Ahmet Tüfekçi, Moldova’daki kütüphaneleri ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. Bu tür yoğunlukta bir ziyaretin Türk kütüphanecilik tarihinde ilk kez gerçekleştiğine dikkat çeken Proje Direktörü Prof. Dr. M. Emin Küçük "Başarılı çalışmalarını gördüğümüz kütüphanecilerimize bu fırsatı sağladığımız için çok mutluyuz. Yurt dışı kardeş projelerle bu tür faaliyetlerimiz devam edecektir" dedi.

Resmi sloganı "Yerel Dönüşüm, Küresel Erişim" olan Herkes İçin Kütüphane Projesi ile il, ilçe ve belde belediyelerine ait belirli sayıdaki yerel yönetim kütüphanesinde köklü bir değişim ve gelişimin harekete geçirilerek bölgelerindeki vatandaşlar için birer “cazibe merkezi” haline gelmeleri öngörülüyor. Proje ile yerel yönetim kütüphaneleri; bölgelerindeki vatandaşlar için birer toplum merkezi haline gelirken, aynı zamanda kadınların, yaşlıların, gençlerin, işsizlerin, engellilerin ve kırsal kesimlerde yaşayanların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Program kapsamında Moldova’daki çeşitli kütüphaneler ziyaret eden 80 kişilik heyet, yerel yöneticiler ve kütüphane çalışanları ile temas kurup Moldova’daki Novateca Programı üyesi kütüphaneler arasında işbirliği alanları üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Geziye katılanlar için Moldova’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gagauzya da ziyaret edildi. Bu bölgedeki yerel yöneticiler ve kütüphaneciler, Türkiye’den giden heyeti coşkuyla karşıladı. Ziyaretin finali ise Kişinev’de Türk ve Moldova kütüphanecilerinin ortak bir toplantı yaparak, gelecek yıllarda yapabilecekleri iş birliği konularını görüşmüşler ve karşılıklı iyi niyetlerini ifade etmesiyle sona erdi. Türkiye’den giden heyet Ankara’ya döndü.

Herkes İçin Kütüphane Projesi kapsamında Pursaklar Belediyesi Şehir Araştırmaları Kütüphanesinde vatandaşların e-devlet hizmetlerinden nasıl yararlanacakları, bilgisayar ve internet kullanımı, kişisel gelişim, ofis programları, güvenli internet kullanımı, özgeçmiş hazırlama, velilere ödev hazırlama gibi konularda ücretsiz eğitim veriliyor.
Kaynak: İHA