Milas'ta Hava Kirliliğini Azaltacak Kararlar

Kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliğinin önlenmesi için toplanan Milas Hıfzıssıhha Kurulu, ilçede yaşayanların sağlığını yakından ilgilendiren kararlar aldı.

Milas'ta Hava Kirliliğini Azaltacak Kararlar
Milas Hıfzıssıhha Kurulu, ilçede kış aylarında yaşanan en büyük sorunlardan biri haline gelen hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için toplandı. Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın başkanlığında toplanan kurulda; Milas Belediye Başkan Vekili Zeynep Mat, Milas Belediyesi Zabıta Müdürü Süleyman Karatoprak, Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Ergun Kırova, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Çevre Mühendisi Naciye Demirkol, Serbest Eczacı Savaş Çağdaş, Milas Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı Şubesinden ve Hıfzıssıhha Kurulu Sekreteri Nizamettin İpteş yer aldı.

İnsan sağlığını tehdit eden boyutlardaki hava kirliliği ile mücadele noktasında alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıda, kurul üyeleri önemli kararlara imza attı.

15 santigrat derece ve altındaki hava sıcaklıklarında, saat 06.00-10.00 ile 16.00-22.00 saatleri arasında yakım yapılmasına karar verilen toplantıda, öncelikle ilçe merkezindeki tüm konutların, gecekondu dahi olsa yakım standardına uygun olup olmadığının denetlenmesi kararlaştırıldı. Öte yandan ilçedeki 8 adet katı yakıt sağlayan firmalarında denetlenecek.

Toplantıda bir dizi öneri sunan Hıfzıssıhha Kurulu Sekreteri Nizamettin İpteş, hava kirliliğinin önlenmesine yönelik Kent Ormanı oluşturulmasını ve öğrencilerin egzozdan çıkan zehirli gazlardan etkilenmemeleri için okulların bulunduğu bölgelerdeki yol trafiğinin düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Kent Ormanı oluşturulması için kurumlar arasındaki gerekli işbirliğinin sağlanmasını isteyen Kaymakam Arslan, uzun vadede hava kirliliğinin önlenmesi için Kent Ormanı’nın önemli ve yerinde bir adım olacağını belirterek, okul bölgelerindeki yollarda araç trafiğini düzenleyici önlemlerin alınması için talimat verdi. Toplantıda aynı zamanda alınan tedbirlerin yer aldığı broşürler hazırlanması, dağıtılması ve camilerde de hava kirliliğini önleyecek tedbirlerin anlatılması kararlaştırıldı.

Milas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının son hız devam ettiğini belirten Kaymakam Arslan, OSB’nin yüzde 40 kapasiteye ulaşmasıyla BOTAŞ’ın doğalgaz sağlayacağını söyledi.

Doğalgazın hava kirliliğinin önlenmesi noktasında çok faydalı olduğuna dikkat çeken Arslan, ilçeye doğalgazın getirilmesi sürecine yönelik şunları kaydetti: “Şuan itibariyle bile OSB’ye talep fazla, yani bu doluluk yüzde yüzü de bulur. Şuan oradaki tüm parseller satılmış durumda. O yüzden OSB kanalıyla bile doğalgazı getirmek önemli diye düşünüyorum. İlçeye gelecek olan doğalgaz ilerleyen süreçte ilçe genelini de yayılabilir. Tabi burada ilçemizin tarihi varlığı yoğun olması sebebiyle, doğalgaz altyapı çalışmalarının hızlı ilerlemesi biraz zor gibi gözüküyor.”
Kaynak: İHA