Mevlüt Akyıldız'ın 'Resmigeçit' Sergisi Açıldı

Türk resim sanatında hiciv geleneğini sürdüren sanatçının sergisi, 2 Aralık'a kadar görülebilecek MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Karayağız: 'Mevlüt Akyıldız, hayata hep metafor, hiciv ve de ironi halkasından biraz tebessümle bakan ve o tebessümün bir araya getirdiği, çok sevdiğim bir arkadaşımdır. Burada, olağanüstü bir sergiye tanıklık yapıyoruz'

Türk resim sanatında hiciv geleneğini sürdüren önemli sanatçılardan Mevlüt Akyıldız'ın "Resmigeçit" adlı sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin (MSGSÜ) iş birliğiyle Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi'nin Beş Kubbe ile Tek Kubbe salonlarında açılan serginin açılışında konuşan MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, serginin çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Karayağız, Mevlüt Akyıldız ile üniversite dönemlerinde arkadaş olduklarını belirterek, farklı bölümlerde olmalarına rağmen bağlarının hiçbir zaman kopmadığını anlattı.

Akyıldız'ın insani yönlerinin ve arkadaşlığının çok kıymetli olduğunu vurgulayan Karayağız, "Bizden ilerde kıdemli bir üstattır. Resmin dilini, sanatın değerini, sanatın hayatla, mutlaka ama mutlaka örtüşmesi gerektiğini bilen, dolayısıyla bu bilgiden referansla hareket eden bir sanatçıdır. Bugün de bu sergideki gördüğünüz çalışmaların tanığı olarak, bu çok kıymetli serginin burada açılmasından dolayı, hayatı akademide geçmiş birisi için biz, onun etrafında dolaşarak, her zaman bir şeyler öğrendik." dedi.

Öğrencilik yıllarında bir hocanın öğrencisi olmanın sadece onun bulunduğu mekanda öğrenci olmak anlamına gelmediğini belirten Karayağız, şöyle devam etti:

"Bir bölümün herhangi bir atölyesinde öğrenciyseniz, aynı zamanda bölümün bütün hocalarının da öğrencisi olursunuz. Yani bölümdeki bütün hocalar bizim hocamızdı. Kiminle diyalog kurmamız gerekiyorsa çekinmeden rahatlıkla o mekanlara girer, dersleri takip eder, hocalardan eleştiri almayı bir kazanç olarak görürdük ve bundan hiçbir şekilde çekinmezdik. Mevlüt Akyıldız, hayata hep metafor, hiciv ve de ironi halkasından biraz tebessümle bakan ve o tebessümün bir araya getirdiği, çok sevdiğim bir arkadaşımdır. Şu an burada, olağanüstü bir sergiye tanıklık yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

- "Bizim iyi ya da kötü yaptıklarımız, ilerde ortaya çıkacak"

Tuval, cam altı resimleri ve heykel çalışmalarında güncel olanla geleneksel olanı, trajik olanla komik olanı birleştirmeyi amaçlayan sanatçı Mevlüt Akyıldız ise Karayağız ile arkadaşlıklarına ilişkin, "Düne kadar akademide hep birlikteydik. Şu anda başka bir konumdayız ama yine birlikteyiz. 40 yıl öncesinden bu yana hala dostuz, arkadaşız." dedi.

Sanat çalışmalarında gündelik yaşamdan ve sokağın dilinden motifleri harmanlayan sanatçı, 40 yıllık birikiminin sunulduğu "Resmigeçit" sergisinin hazırlığında üniversitenin büyük katkısı olduğunu dile getirerek, serginin oluşum aşamasında emeği geçen arkadaşlarına teşekkür etti

Akyıldız, şunları söyledi:

"Bu sergide resimleri yapan insan benim ama aslında hepimiz birden bu sergiyi konuşturduk. 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz' diye bir tabir vardır, benim elimden gelen şeyler bunlar. Bu resimleri ben yaptım ama bir zaman sonra insanlar, bu resimler üzerinde konuşmaya başlayacak ve öyle bir konuşma olacak ki bu, şu anda belki daha henüz doğmamış uşaklar bu resimleri yargılayacaklar. İşte bizim, iyi ya da kötü yaptıklarımız, ileride yani o zamanlarda ortaya çıkacak. Hepinize çok teşekkürler."

Sergi, 2 Aralık'a kadar, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

- Mevlüt Akyıldız

1956'da Ankara'da doğan sanatçı, 1973'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'ne girdi ve 1981 yılında Neşet Günal Atölyesi'nden mezun oldu. 1989'da Provincetown Artwork Center'da misafir sanatçı programında çalıştı.

Mezuniyetinden itibaren profesyonel olarak çalışmalarını sürdüren Akyıldız, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinde çok sayıda sergi açtı.
Kaynak: AA