Manisa'da, Uluslararası Sempozyum

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde "Uluslararası Ege Dünyası Liman Kentleri Sikke, Mühür ve Ağırlıklar" sempozyumu gerçekleştirildi.



MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Smyrna Antik Kenti Kazıları işbirliği ile düzenlenen sempozyum, MCBÜ Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde düzenlendi.

64 sunumun yapıldığı ve 72 ulusal ve uluslararası katılımcının yer aldığı sempozyumda "Klasik ve Hellenistik, Mühürler II, İkonografi II, Batı Anadolu Nümismatik Araştırmaları II, Ortaçağ ve Sonrası II, Kazı Sikkeleri, Bizans II, Kazı Sikkeleri Sirkülasyon II ve Kazı Sikkeleri II" konu başlıkları altında oturumlar gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, bölgede gerçekleştirilen kazılarda elde edilen buluntuların ortak paylaşımda sunulması, çalışma birlikteliğinin ilk adımı olacağına vurgu yaptı.

Türkiye'nin ve bölgenin önemli üniversitelerini bir araya getiren bu ve benzeri sempozyumların kültürel coğrafyanın gelişimine katkı sağlayacağını söyleyen Rektör Çelebi, şöyle konuştu:

"Sikke, mühür ve ağırlık buluntuları, özellikle antik dönemden başlayarak Osmanlı İmparatorluğunun sonuna kadar olan tarihsel süreç içerisinde varlığını ve önemini koruyan Ege Dünyası Liman kentleri için en önemli verilerdir. Ege dünyasında yer alan liman kentlerinin, farklı dönemler ve kültürler altında hem ticari hem de savunma bakımından lokasyonlarının önemi de aslında yapılan bu çalışmalar ile ortaya çıkmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen kazılarda elde edilen buluntuların bu ortak paylaşımda sunulması ise, umarız çalışma birlikteliğinin ilk adımı olacaktır. Sadece liman kentlerinde gerçekleştirilen kazı buluntuları değil, farklı bölgelerde Ege Dünyası liman kentleri için basılmış sikke buluntuları da aslında merkezlerin ticari bakımdan ne kadar önemli olduklarını da ifade etmektedir."

Sempozyuma MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Kaynak: AA