Makedonya Başbakan Yardımcısı Şekerinska Bulgaristan'da

Şekerinska, Bulgaristan Başbakanı Borisov tarafından kabul edildi.

Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, Bulgaristan'a resmi ziyarette bulundu.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov tarafından kabul edilen Şekerinska, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov ile de görüştü.

Bulgaristan Savunma Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde savunma alanındaki ilişkiler, bölgesel askeri iş birliği, Balkanlar’daki güvenlik alanındaki iş birliği çalışmaları ve Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne entegrasyon çalışmalarının ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Karakaçanov, Bulgaristan'ın, Makedonya’nın NATO ve AB’ye katılım çalışmalarına destek vermeyi sürdüreceğini belirterek, ülkesinin bu konudaki politikasının net ve açık olduğunu vurguladı.

"Biz, Batı Balkanlar'da AB ve NATO üyeliğine en iyi aday olarak gördüğümüz Makedonya’nın adaylığını destekliyoruz. Bulgaristan’ın 2018 yılının ilk yarısında yapacağı AB Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında çalışmalarımızın önceliği Batı Balkanlar olacak." ifadelerini kullanan Karakaçanov, ikili ilişkilerin son dönemde ivme kazanmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Makedonya’daki yeni hükümetin göreve başlamasının ardından ikili ilişkilerin son 20 yıldır görülmemiş bir hız kazandığını Karakaçanov, "Biz açık olarak Balkanlar’da iki ülkenin güzel anlaşarak, ilişkilerini geliştirebileceklerini gösteriyoruz." dedi.

- Makedonya'da ortak oturum yapılacak

Makedonya Başbakan Yardımcısı Radmila Şekerinska da son aylarda taraflar arasında somut iş birliği, karşılıklı olumlu ve dostane ilişkilerin canlandırılması için güçlü bir iradenin mevcut olduğunu gösterdiklerini belirtti.

Şekerinska, savunma alanındaki karşılıklı iş birliğinin daha yüksek düzeye getirilmesi için ikili girişimleri takdirle karşıladığını ifade ederek, mevkidaşı Karakaçanov ile ülkesinin askeri personelinin Bulgaristan’da eğitim görmesi, ortak tatbikat ve eğitimlerin yanı sıra NATO entegrasyonu konulu deneyim mübadelesinin yapılması alanında anlaşmaya vardıklarını aktardı.

Bulgar Başbakanlığından yapılan açıklamada da iki ülkenin hükümetlerinin ortak bir oturum yapmak üzere 23 Kasım'da Makedonya’nın Strumitza şehrinde bir araya gelecekleri duyuruldu.

Bulgaristan ile Makedonya arasında ilişkiler yaklaşık 20 yıllık durgunluktan sonra ağustos ayındaki "Dostluk, İş Birliği ve İyi Komşuluk Anlaşması"nın imzalanmasının ardından ivme kazanmıştı.
Kaynak: AA