KOBİDER Başkanı Özgenç Açıklaması

'TrabzonErzincan Demiryolu Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi için somut adımlar atılması gerekiyor'.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Özgenç, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi'nin Doğu Karadeniz için büyük önem arz ettiğini, böyle önemli bir projenin hala daha güzergah belirleme aşamasında kalmasının bölge halkını kaygılandırdığını belirtti.

Projenin hayalde kalmaması gerektiğini vurgulayan Özgenç, "Trabzon-Erzincan arası demiryolu çalışmalarının 2009 yılında başlamış olmasına rağmen hala gözle görülür, kayda değer, somut anlamda bir çalışma olmadığı görülmektedir. Böyle bir hat, Doğu Karadeniz bölgesine ekonomik getiri sağlayacak, sosyal olarak da refah getirecektir." dedi.

Özgenç, Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğine dikkati çekerek, "Proje hayat bulduğunda tarih bunu yazacaktır ve bunu gerçekleştirenler tarih önünde hayır ile yad edilecektir." diye konuştu.

Türkiye'de son yıllarda devasa projelerin hayata geçirildiğine işaret eden Özgenç, şunları kaydetti:

"Erzincan'dan Karadeniz'e inmesi planlanan demiryolu hattı için hala Trabzon'da 2, Giresun'da ise 1 hat olmak üzere 3 ayrı alternatif güzergah çalışması yapılıyor. Projenin açıklanmasının üzerinden neredeyse 8 yıl geçti ama hala güzergah belirlenemedi. Oysa ki bu hususta popülist politika yapılmamalı, hangi güzergah daha rantabl ise o desteklenmeli."

Özgenç, KOBİDER olarak projeyi sonuna kadar desteklediklerini ve üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Hükümetin 2023 yılında, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle başlattığı demir ağlarla Türkiye'yi örme çalışmaları kapsamında yer alan Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi, bölgeler arası haksızlığın giderilmesi için tez zamanda hayata geçirilmeli. Bu projenin hayat bulabilmesi için bir an önce ilk ray kaynağı yapılmalı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya el atmalı, yaklaşık yarım asır sonra başlatılan yeni demiryolu hattı yapımından Doğu Karadeniz bölgesi de nasibini almalı." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA