Karadeniz'de Hamsi Bereketi Yaşandı

Dört gün devam eden olumsuz hava şartları ve fırtınanın ardından denizden uzak kalan balıkçılar havaların düzelmesi ile çıktıkları denizde hamsi bereketi ile karşılaştı.

Karadeniz'de Hamsi Bereketi Yaşandı
Batı Karadeniz’de hamsi akını bilgisini alan yaklaşık 150 balıkçı teknesi ağlarını denize bıraktı.

Sabahın ilk ışıkları ile denize açılan balıkçılar Amasra açıklarında hamsi sürüsüne denk geldi. Hamsinin etrafını saran balıkçılar ağlarını toplayarak Tarla ağzı limanın da bekleyen kamyonlarla Türkiye’nin her noktasına taze hamsi gönderdi. Gece boyunca devam eden trafik sonunda her balıkçı teknesi 3-4 kez ağ toplayarak Tarla ağzı limanına balık taşıdı.

Limanda vatandaşlar ellerinde kova ile balıkçıları bekledi. Karadenizin balık bereketini haber alıp Tarla ağzına koşan vatandaşlar kıyıya yanaşan balıkçı teknelerine fındık vererek balık almaya çalıştı.

Amasra Limanını açın

Batı Karadenizde özellikle Amasra açıklarında her yıl hamsi akını olduğunu ifade eden balıkçılar, “Bölgede 150 civarı balıkçı gemisi var. Bu gemiler Amasra açıklarında avlanıyor. Her tekne de 30 -40 kişi çalışıyor. 150 tekne de 5-6 bin kişi yapar. Ama maalesef Tarla ağzı limanı bize cevap veremiyor. Yolu çok bozuk ayrıca ağını toplayan balıkçı arkadaşımız Tarla ağzında yanaşacak yer olmayınca buradan Zonguldak limanlarına gitmek zorunda kalıyor. Bu da az balık yakalanmasına ve maliyetlere yansıyor. Oysa Amasra Limanı aynı anda 5 geminin boşaltma yapmasına imkan tanıyor. 5 tekne de Tarla ağzı limanına yanaşsa aynı anda 10 tekne boşaltma yapabilir bu hem balığın ucuzlamasına hem de Amasra esnafının 3 ay boyuca kendi nüfusu kadar insana hizmet vermesini sağlayacaktır” dediler.

Amasra Belediye Başkanı M. Emin Timur Balıkçıların talepleri üzerine yaptığı açıklamada, “Ben Belediye Başkanı olmadan önce Amasra Limanına yanaşan balıkçı gemilerinden ’yanaşma parası’ adı altında para alınıyordu. Ben belediye başkanı olduktan Hamsi döneminin kış aylarına denk gelmesi nedeniyle Amasra ekonomisine girdi sağlamak amacı ile balıkçı teknelerinden alınan bu parayı kaldırdım. Balıkçı kardeşlerimizin Amasra Limanına yanaşarak gemilerini boşaltmalarında belediye olarak hiçbir sıkıntımız yok. Sadece Kapalı Kasa Kamyonlara yükleme yapılması şartımız var. Bunun sebebi de açık kasalardan yola hamsinin yağının dökülmesi ve kazalara neden olması. Bugün itibariyle kurallara uygun yükleme yapan gemici kardeşlerimiz limanı kullanmaya başladılar” dedi.

Kaynak: İHA