Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi Duruşmaya gelen tutuksuz sanık eski binbaşı Haydar Hacıpaşalıoğlu, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunduğu için polis ekiplerince salondan çıkarılarak işlem yapıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın duruşması Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda yapıldı.

Duruşmada tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.

Sanık Emre E, 15 Temmuz'da Whatsapp grubundan gece eğitimi olacağı mesajı gelmesinin ardından 17.00 içtima alındığını, eğitim içtimasının da 20.45'te yapılacağının bildirildiğini söyledi.

Eğitim içtimasına da silahlı olarak katıldığını anlatan Emre E, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in "Arkadaşlar, olağanüstü bir durum var. Birliğimize saldırı olacağı bilgisi var. Bizim görevimiz birliğimizi korumaktır." dediğini aktardı.

Emre E, Görener'in, kimin emrine girerlerse onların emilerine uymalarını istediğini de belirterek, üsteğmen Ramazan Akkuş'un listeden okuduğu sekizerli timlerin görev yerlerine gönderildiğini ancak kendisinin de bulunduğu bazı kursiyerlerin içtima alanında bir süre beklediğini bildirdi.

Bir süre sonra içinde yer aldığı timin üsteğmen Onur Demirel'in emrine verildiğini anlatan Emre E, buradan askeri araçla 2 nolu nizamiyeye gittiklerini ifade etti.

Emre E, Demirel'in araçtan indikten sonra gittiğini, bir süre sonra üsteğmen Özkan Darendeli'nin terör tehlikesi bulunduğunu ve herhangi bir durumda ateş etmekte serbest olduklarını söylediğini belirtti.

Nizamiyeye uzak olmayan bir yerde nöbet tutarken el fenerli şüpheli kişiler gördüğünü ancak ateş etmediğini, durumu Darendeli'nin yanına gidip anlattığını ifade eden Emre E, yanından ayrılan Darendeli'nin kısa süre sonra gelip kendisine bir sıkıntı bulunmadığını belirttiğini dile getirdi.

Emre E, nöbet tuttuğu alana gitmeyip nizamiyede kaldığını, bu sırada konuştuğu kursiyer teğmen Hamza Özkalp'in İl Jandarma Alay Komutanı Ferdi Korkmaz'ın nizamiyede bulunduğunu ancak niye bulunduğunu bilmediğini söylediğini ifade etti.

Nizamiyede araç giriş çıkışlarını kontrol ettiğini anlatan Emre E, saat 02.00 gibi Korkmaz'ın tutulduğu yere girip selam vererek izin aldıktan sonra oturduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Komutanımıza hibaten 'Burada neler oluyor. Gece eğitimi için toplandık, terör tehdidi olduğu söylendi. Garip bir şeyler oluyor. Ne oluyor?' diye sordum. Ferdi Albay da 'Kanunsuz bir durum var. Bir darbe girişimi var. Büyük cezalar alırsınız, arkadaşlarınızla burayı terkedin.' dedi. Ben de 'Komutanım, bahsettiğiniz darbe girişiminden haberimiz yok. Komutanlarımız bize bir şey söylemedi.' dedim. G3 piyade tüfeğimi komutanıma uzatarak 'Benim bunla bağlantım yok. Ne emrederseniz onu yapmaya hazırım' diye konuştum. Silahımı teslim etmek istememe rağmen Ferdi Albay'ın bir emri olmadı. Yaşadığı olayların şoku ve etkisiyle niyetimi anlayamadığı kanaatindeyim."

Ardından dışarı çıktığını ve kafasının karışık olduğunu belirten Emre E, kursiyer teğmen Samet Özçiftçi'ye durumu anlatıp kaçmak için fırsat kolladıklarını ancak Darendeli'nin 'kaçmak isteyeni vurursunuz' şeklindeki ifadelerini öğrendikten sonra bundan vazgeçtiklerini iddia etti.

Emre E, saat 05.30 civarı nizamiyeye 15-20 araçlık bir konvoyla gelen diğer kursiyer teğmenlerin çıkmak istediğini, kendisini de bir araca çağırmaları üzerine hemen bindiğini belirterek, Darendeli'ye rağmen dışarı çıktıklarını anlattı.

Ancak AŞTİ yakınında babasını aradığını ve onun "Asker adam kışlasından kaçar mı? Sen darbeci değilsin, vatana ihanetimiz olamaz. Çabuk kışlaya dön." gibi cümleler kurması üzerine tekrar birliğe dönüp amfiye gittiğini belirten Emre E, bir süre sonra da gözaltına alındığını dile getirdi.

Kanunsuz bir eyleme karışmadığını, FETÖ'yle bir ilişkisi olmadığını savunan Emre E, beraatini talep etti.

Sanık Enes Ö. de eğitim içtiması sırasında Tarık Görener ve Ramazan Akkuş'un heyecanlı tavırları olduğunu belirterek, Görener'in, verilen emirleri seri şekilde yerine getirmelerini istediğini ve cep telefonu kullanmamalarını emrettiğini aktardı.

Timler oluşturulmasının ardından isminin Yiğit olduğunu öğrendiği bir yüzbaşının emrinde kayıt kabul merkezine gittiklerini ifade eden Enes Ö, burada beklediğini, sabah Seren Amfiye gittiklerinde de gözaltına alındığını söyledi.

Duruşmada Emin K, Emre K, Emrah G, Ertuğrul E, Enes S.Ş, Enis A. da savunma yaparak beraat talebinde bulundu.

Öte yandan, duruşmaya savunma yapmak üzere gelen tutuksuz sanık eski binbaşı Haydar Hacıpaşalıoğlu, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunduğu için polis ekiplerince salondan çıkarılarak işlem yapıldı.
Kaynak: AA