Güney Afrika'da Üniversite Ücretleri Protesto Edildi

Güney Afrika'da üniversitelerin okul ücretlerine yapmayı planladığı artışa ülkedeki öğrencilerden ciddi tepki geldi.

Ülke çapında ücret artışlarını tepki olarak düzenlenen gösterilerde zam protesto edilirken ücretsiz eğitim talebinde bulunuldu.

Protestolar sonucu bazı üniversiteler eğitime geçici ara verirken polisin müdahalesinde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

AA muhabirine konuşan Cape Town Üniversitesi öğrencilerinden Ekonomik Özgürlük Mücadelesi (EFF) lideri Sisiho Fongoka, protestoların karardan dönülene kadar süreceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bizim isteğimiz çok basit. Anayasal hakkımız olan ücretsiz eğitimi talep ediyoruz. En azından gelecek yıl okul ücretlerinin arttırılmamasını istiyoruz. Zaten halihazırda okul ücretleri çok yüksek. Geçen yıl 100'ün üzerinde arkadaşımız okul ücretini ödeyemediği için eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Bizler bu sorunu anlatmak için geçen hafta diğer üniversitelerdeki öğrenci dernekleri ile parlamentoya yürüdük ama geri dönüş alamadık. Önümüzdeki günlerde tekrar yürümeyi planlıyoruz."

Eğitimin toplumu güçlendiren çok önemli faktör olduğunu ifade eden Fongoka, "Toplum olarak yükselmek için Apartheid'e karşı mücadele ettik ve çok kayıplar verdik. Bunun karşılığı bu olmamalı. Ülkedeki diğer üniversite öğrenci konseyleri ile koordineli hareket etmeye çalışıyoruz çünkü bu sadece bir üniversitenin ya da bir kişinin mücadelesi değil hepimizin mücadelesi." şeklinde konuştu.

Herkes için ücretsiz eğitim talep ettiklerini söyleyen Cape Town Üniversitesi Öğrenci Konseyinden Zethu Albanie de "Apartheid'den sonra bizler anayasal olarak ücretsiz eğitim hakkına kavuştuk ama bunu hala elde edebilmiş değiliz. Okul ücretlerinin yüzde 8 ila 10 arttırılması düşünülüyor. Halbuki ücretler zaten çok yüksek. Mücadelemiz bu ülkede yaşayan siyah, beyaz, melez ve hatta yabancı öğrenciler için." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA