GÜNDEM / 2 Kasım 2017

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"na katılacak.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ayrı ayrı kabul edecek.

(Ankara/13.00/18.30/16.00/15.00)

2- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Dolmabahçe Sarayı'nda, "5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"nun açılışına katılacak.

(İstanbul/10.00)

3- Başbakan Binali Yıldırım, Savunma Sanayii Müsteşarlığında "Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı"na iştirak ediyor.

- Yıldırım, Anadolu Hotels Downtown'da, "Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyum"un kapanış oturumuna katılacak.

(Ankara/09.00/16.00)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanaat önderleri, sanayici, iş adamları ve muhtarlar toplantısı ile Yörük -Türkmen Dernekleri ve Muhtarlar Buluşmasına katılacak, Çöreler köyünü ziyaret edecek.

(Bursa 11.00/ 15.30/17.45)

5- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olacak.

(Ankara/10.00)

YASAMA YÜRÜTME SİYASET

1- Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Katar Sağlık Bakanı Dr. Hanan Muhammed Al Kuwari ve KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğrul'u ayrı ayrı kabul edecek, AFAD'ta düzenlenecek AFAD-AKUT iş birliği törenine katılacak.

(Ankara/ 11.00/14.00/16.00)

2- Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Atina Büyükelçiğinde İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu (İREF) yönetimiyle bir araya gelecek, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu'yla görüşecek.

(Atina)

3- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Anadolu Hotels Downtown'da, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunca düzenlenen "Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyum"a katılacak.

(Ankara/10.00)

4- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Faik Erbağı Ortaokulunda düzenlenecek "Keçiören Çevre Çiçekleri Sıfır Atığa Koşuyor Projesi" programına iştirak edecek.

(Ankara/10.30)

5- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile görüşecek, 2017-2021 dönemi için UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine adaylığı açıklanan Türkiye adına, UNESCO'nun 39. Genel Konferansı'nda "Ulusal Beyan"da bulunacak.

(Paris)

6- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti İl Başkanlığında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı müjdelerini açıklayacak, esnaf ziyaretinde bulunacak.

(Afyonkarahisar/11.00/15.00)

7- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Spor Kurulu İç Anadolu Bölge Toplantısı'na katılacak.

(Ankara/13.00)

8- TBMM'den

- Genel Kurulda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlanacak.

- Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılı bütçesi görüşülecek.

(TBMM/14.00/10.00)

EKONOMİ

1- Ekonomi Bakanı Ni̇hat Zeybekci̇, İtalya'nın Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile Ekonomi ve Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek ve Türk-İtalyan Yuvarlak Masa Toplantısında bulunacak.

(Roma)

2- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 7. Uluslararası Doğal Gaz Kongre ve Fuarı'na (INGAS 2017) iştirak edecek.

(İstanbul/13.00)

3- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye İhracatçılar Meclisinin İhracat Haftası 2017 Etkinlik Programına ve Malatya Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği Malatya Tanıtım Günlerine katılacak.

(İstanbul/09.30/15.00)

4- Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Türkiye İhracat Haftası 2017" programına iştirak edecek.

(İstanbul/13.00)

5- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Kongre Merkezi'nde, Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’na katılacak.

(İstanbul/09.30)

6- TÜİK, 2016 yılına ilişkin sağlık kuruluşları atık istatistiklerini duyuracak.

(Ankara/10.00)

7- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

(Ankara/14.30)

DÜNYA-DİPLOMASİ

1- İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinin tek taraflı bağımsızlık ilanıyla ilgili gelişmeler takip ediliyor.

(Barselona/Madrid)

2- Irak’ta merkezi hükümet ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yaşanan gelişmeler izleniyor.

(Kerkük)

3- Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik şiddet olayları takip ediliyor.

(Myanmar)

4- Suriye iç savaşındaki gelişmeler takip ediliyor.

SPOR

1- UEFA Avrupa Ligi'nde gruplarda 4. maçlar oynanacak.

- Medipol Başakşehir, C Grubu'nda Almanya'nın Hoffenheim, Atiker Konyaspor ise I Grubu'nda Avusturya'nın Salzburg takımıyla karşılaşacak.

(İstanbul/21.00/Salzburg/23.05)

2- Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 5. tur kura çekimi, Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu'nda yapılacak.

(İstanbul/15.00)

3- Basketbol THY Avrupa Ligi'nin 5. haftasında Fenerbahçe, İspanya'nın Valencia takımını konuk edecek.

(İstanbul/20.45)

4- Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Kupası A Grubu'nda Beşiktaş, Letonya'nın TTT Riga takımıyla karşı karşıya gelecek.

(İstanbul/19.30)

5- Türk Hava Yolları ve Türkiye Golf Federasyonu tarafından düzenlenen Turkish Airlines Open 2017 Pro-Am Golf Turnuvası, Antalya'da başlayacak.

(Antalya/10.00)

ÖZEL HABER

1- "Komşularla ticarette mili para kullanımı artacak"

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:

- "Beş sene sonra dünyada bildiğiniz bütün doğrular yanlış hale gelecek. Bütün bu gelişmelerin olduğu ortamda bizim de artık milli paramızla ticaret yapabilir hale gelmemiz lazım. Bu herkesin işine gelecek"

- "Dış ticaretteki cari açığın yüzde 1’ini veya 1,52'sini kendi paranızla verdiğiniz zaman, dışarıdan dış finansmanla finanse etmek zorunluluğunuz bitiyor"

(Bahattin Gönültaş/Ankara)

2- Tasarruf mevduatları 9 ayda 892 milyar liraya ulaştı

- Türkiye'de kronik bir sorun olarak gösterilen tasarrufların düşüklüğüne yönelik politika geliştirilmesi ekonomi gündeminin en önemli maddeleri arasındaki yerini korurken, yılın 9 ayında toplam tasarruf mevduatları 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artışla 892 milyar liraya dayandı

- Söz konusu dönemde tüm illerde tasarruf mevduatının artması dikkati çekerken, artış oranı 8 il haricinde yüzde 10'un üzerine çıktı

- Tasarruf mevduatının en fazla arttığı il yüzde 37,3 ile Batman olurken, miktar bazında bakıldığında ise İstanbul başı çekti

- Tasarruf mevduatları 66 ilde 1 milyar liranın üzerine çıktı

(Belgin Yakışan Mutlu/İstanbul) 3- Kadınlar, hipodromları da güzelleştirecek

- "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesiyle hipodromlardaki kadın işgücünü artırmak ve kadınların atçılık sektöründe yer almasını sağlamak hedefleniyor

- Seyis adayı Ceyda Yıldırım:

- "Türkiye şartlarında erkekler egemen bu işe. Her kadının her yeri güzelleştirdiği gibi bu işi kadınların daha uzman bir şekilde yapabileceğine inanıyorum"

- Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci:

- "Atçılığa bakışın değişmesinde bu projenin bir basamak olduğunu ve atçılığın bu sayede daha ileriye gideceğine inanıyorum. Çünkü kadınların girdiği her ortam, daha güvenilir, daha samimi ve daha saygılı bir hal alıyor"

-"İnanıyorum ki yeni bir çalışma alanında becerilerini sergileme fırsatına sahip olacak bu öncü kadınlar, sektörümüzdeki hizmet kalitesinin standartlarını yükseltmenin yanı sıra bu mesleğin imajını ve kimliğini geliştirmek için de çalışacaklar. Bu projenin sahip olduğu pozitif ayrımcılığın, diğer erkek egemen sektörlere de örnek teşkil edebilmesini diliyorum"

(Andaç Hongur/İstanbul)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında, hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA