Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması (2)

'Gümrüklü Sahalardaki Eşya Takip ve Analitik Performans Ölçme Sistemi'ni yani kısa adıyla GETAP'ı çok kısa zamanda, önümüzdeki hafta, hayata geçireceğiz' 'Sizler ihraç veya ithal ettiğiniz eşyanın gümrüklerde nerede, hangi aşamada, hangi işlemin yapıldığını veya yapılmadığını, yapılan işlemlerin kaç dakika sürdüğünü görebileceksiniz' 'Gümrük idarelerindeki temel belgelerin kağıt ortamından elektronik ortama aktarılması yönünde epey bir mesafe kat ettik. Temel hedefimiz gümrüklerden kâğıt kullanımına son vermek. Bu hedefe yakınız'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Gümrüklü Sahalardaki Eşya Takip ve Analitik Performans Ölçme Sistemi'ni yani kısa adıyla GETAP'ı çok kısa zamanda, önümüzdeki hafta, hayata geçireceğiz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası etkinliğinin ikinci gün açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ihracatta lojistik ve gümrük uygulamaları kapsamında katılımcılara bilgi verdi.

İhracatçıların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceklerini belirten Tüfenkci, İran Konsolosluk Onayı'nın kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüfenkci, İran'ın Türkiye'den yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında eşyaların ithalatındaki belgeler için uyguladığı konsolosluk onayı şartı nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntılara değinerek, bu sorunun çözümü için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Rekabet gücünü yükseltmek ve ekonomiyi büyütmek için önemli bir alanın da lojistik sektörü olduğunu dile getiren Tüfenkci, ülkelerin lojistik ağı güçlendikçe rekabetçilik performansında iyileştiğini söyledi.

Tüfenkci, 2002'den bu yana yıllık ortalama yüzde 5,8 büyüyen Türkiye ekonomisinin, taşımacılık ve lojistik sektörü için birçok fırsat sunduğunu bildirdi.

Dünya Bankası tarafından düzenli olarak hazırlanan Lojistik Performans Endeksinde 2016 yılı itibariyle 34. sırada yer aldıklarını kaydederek, 2023 hedeflerinin ilk 15'e girmek olduğunu aktardı.

Tüfenkci, "Lojistik Performans Endeksi'nin alt göstergeleri olan uluslararası sevkiyatlar göstergesinde 13 sıra yükselerek 35'inci, zamanlama göstergesinde ise bir sıra yükselerek 40'ıncı konuma gelmiş olmamız gelecek dönem için bize umut vermektedir." diye konuştu.

- "Limanlarda eşyanın takip edilebilirliğini artıracak sitem devrede"

Tüfenkci, ticareti kolaylaştırmak için çok sayıda çalışmalarının bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Gümrük idarelerindeki temel belgelerin kâğıt ortamından elektronik ortama aktarılması yönünde epey bir mesafe kat ettik. Temel hedefimiz gümrüklerden kâğıt kullanımına son vermek. Bu hedefe yakınız. İhracatta e-fatura uygulamasına geçtik. Menşe ispat belgelerinin elektronikleştirilmesi yönündeki çalışmalarımızı da yakında tamamlayacağız. Önemli bir çalışmamız ise dış ticaret erbabımızın zaman ve maliyet tasarrufuna yönelik olan tek pencere sistemine geçtik."

Tüfenkci, limanlardaki işlemlerin kolaylaştırılıp hızlanmasının yanında eşyanın takip edilebilirliğini artıracak olan bir sistemi devreye aldıklarını söyledi.

Limanlardaki işlemin tek bir noktadan idare edilmesi konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden Tüfenkci, sınır geçiş sürelerini kısaltmak için komşu ülke gümrüğüyle kendi gümrükleri arasında anlık veri paylaşımının sağlanması yönünde çalıştıklarını anlattı.

- Bakan Tüfenkci'den ihracatçılara iki müjde

Tüfenkci, bugün iki müjdeyi paylaşmak katılımcılarla istediğini dile getirerek , sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belli bir oranı yakalamış ihracatçı firmalarımıza bir bölge müdür yardımcımızı veya gümrük müdür yardımcımızı görevlendireceğiz, telefonunu vereceğiz. Sorunlarını çözme noktasında görevlendireceğiz. Gümrükle ilgili hangi sorunu varsa firmanın başvuracağı telefon ve mail o firmalarda olacak. Varsa bir sıkıntı onu çözme noktasında görevlendireceğiz. Böylece bu firmaları hem ödüllendirmiş aynı zamanda özendirmiş olacağız."

Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sizinle paylaşmak istediğim diğer müjde de, Gümrüklü Sahalardaki Eşya Takip ve Analitik Performans Ölçme Sistemi'ni yani kısa adıyla GETAP'ı çok kısa zamanda, önümüzdeki hafta, hayata geçireceğiz. Sizler ihraç veya ithal ettiğiniz eşyanın gümrüklerde nerede, hangi aşamada, hangi işlemin yapıldığını veya yapılmadığını, yapılan işlemlerin kaç dakika sürdüğünü görebileceksiniz.

Yani bir anlamda sizler bizleri denetleyeceksiniz. Eşya gümrüklü sahaya girdiğinde şu kadar saatte işlemleri bitmiş, bunu görebileceksiniz. Eşyanın gümrük aşamalarını takip edebileceksiniz. Bu sistem size zaman ve para kazandıracak."

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından ihracatçıların sorunlarını dinledi.

(Bitti)

Kaynak: AA