DÜ'de 'Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftler İçin Stres Azaltma Programı'

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde "Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftler İçin Stres Azaltma Programı" başladı.

Çocuk sahibi olmak için başvuran kadınların stres düzeylerini azaltmak için oluşturulan psikolojik destek grubu, gebelik öncesi stres azaltma yöntemleri kullanılarak kadınların stres yaratan durumlarıyla daha kolay başa çıkmaları sağlanacak.

Program hakkında açıklamalarda bulunan DÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aysel Karaca, çocuk sahibi olamama durumunun (infertilite) son yıllarda evli çiftler arasında gittikçe yaygınlaşan bir sorun haline geldiğini söyledi.

Dünyada ortalama her 10 kadından birinin, Türkiye'de ise evli her 6 çiftten birinin bu sorunu yaşadığını aktaran Karaca, şöyle konuştu:

"Çocuk sahibi olmak için tedaviye gelen çiftlerden özellikle kadınların stres düzeyleri oldukça fazla oluyor. Stres düzeyi de tedavileri olumsuz etkiliyor. İnfertilite (kısırlık) tedavisinde kişinin yaşadığı stresi azaltmak, tedavinin başarısı kadar önemlidir. Tedavinin olumlu yönde ilerlemesi için stresi kontrol altında tutmak gerekir. 10-12 kişiden oluşturulacak destek gruplarıyla, kadınların stres düzeylerini azaltarak tedaviden alacakları yararı en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Program, ilk etapta kadın hastalarla başladı, çiftlerden gelecek taleplere göre özel destek grupları da oluşturmayı düşünüyoruz."

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Ali Yavuzcan da polikliniklerde çocuk sahibi olmak isteyenler için ayrı bir program oluşturulduğunu ve haftanın iki günü hizmet verdiklerini aktardı.

Hastaların stres düzeylerinin azaltılması ile gebe kalma oranının arttığının bilimsel olarak ispatlandığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Yavuzcan, "Düzce ve çevre illerde çocuk sahibi olmak isteyen hastalarımız için en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda stres gruplarına katılan hastalarımızı, gerekli durumlarda Psikiyatri Polikliniğine yönlendiriyoruz. Bu tip uygulama bir üniversite hastanesinde ilk kez başlatılmış oldu." diye konuştu.

Kaynak: AA