Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (5)

'Biz bir yere gidip bir şeyi bir kere anlatıyoruz ama FETÖ'cü gidiyor on kere, farklı gruplar halinde anlatıyor. Çok etkin bir Türkiye karşıtı kampanyayı yürütüyorlar. Bu anlamda yaptıkları işlerden birisi de özellikle darbe girişiminden sonraki dönemde bunu çok yaptılar, birçok uluslararası etkinliğin Türkiye'de yapılmaması için ilgili muhataplarına, onlar üzerinde tabiri caizse baskı yaparak, onların fikirlerini yönlendirerek Türkiye'de bu toplantıların yapılmamasını sağlamaya gayret ettiler' 'Buna karşın biz de mücadele ettik. Çok şükür bu alanda önemli mesafeler aldığımızı görüyoruz. Çok sayıda uluslararası kongre artık Türkiye'de yapılıyor, çok önemli toplantılar yapılıyor' 'Sinema açısından önemli bir noktaya gelmişiz. 2012'de Türkiye'de 9 tane Türk filmi üretiliyordu. Geçen yıl itibarıyla 135 Türk filmi üretilmiş. Bu çok önemli bir şey. Sinema salonlarındaki seyircinin de yüzde 53'ü yerli film izlemiş'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, FETÖ üyelerinin yurt dışında Türkiye karşıtı kampanyalar yürüttüğünü belirterek, "Biz bir yere gidip bir şeyi bir kere anlatıyoruz ama FETÖ'cü gidiyor on kere, farklı gruplar halinde anlatıyor. Çok etkin bir Türkiye karşıtı kampanyayı yürütüyorlar. Bu anlamda yaptıkları işlerden birisi de özellikle darbe girişiminden sonraki dönemde bunu çok yaptılar, birçok uluslararası etkinliğin Türkiye'de yapılmaması için ilgili muhataplarına, onlar üzerinde tabiri caizse baskı yaparak, onların fikirlerini yönlendirerek Türkiye'de bu toplantıların yapılmamasını sağlamaya gayret ettiler. Buna karşın biz de mücadele ettik." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Tahsisli tesisler ve otellere ilişkin Maliye Bakanlığının bir model üzerinde çalışma yürüteceğini bildiren Kurtulmuş, "(Otelin sahibinin sözleşmesi bitiyor ya da bitmiş) diyelim. Dolayısıyla yatırım yapmıyor. Burada ciddi bir sıkıntı vardı. Bu sektörden gelen yoğun bir talepti. Bunu aşmak için bir kısmı satılabilir, yani kamu alanları, ihaleye açılacak tabii." diye konuştu.

Kurtulmuş, öncelik hakkının olup olmayacağı konusunda ise "Tabii. Maliye Bakanlığı bunu çalışacaktır." ifadesini kullandı.

"Dolayısıyla bu mazeretler de ellerinden alınmış olacak." sözleri üzerine Kurtulmuş, "Ellerinden alınıyor. Yenilenmiş olacak. Aşağı yukarı bunların çoğu Özal zamanında yapılmış oteller. " dedi. Kurtulmuş, iyi ve kötü durumda olan otellerin bulunduğunu, bunların düzeltilmesi için bu çalışmanın bir imkan sağlayacağını düşündüğünü aktardı.

- "Seyircinin de yüzde 53'ü yerli film izlemiş"

Türk dizilerinin turizme katkısının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Çok oluyor tabii. Hollywood'dan sonra dizi bakımından Türkiye dünyanın ikincisi. 140 ülkeye dizilerimiz satılmış. Bunun çok büyük etkisi oluyor. Sinema açısından önemli bir noktaya gelmişiz. 2012'de Türkiye'de 9 tane Türk filmi üretiliyordu. Geçen yıl itibarıyla 135 Türk filmi üretilmiş. Bu çok önemli bir şey. Sinema salonlarındaki seyircinin de yüzde 53'ü yerli film izlemiş." bilgisini paylaştı.

Kurtulmuş, sinemanın Türkiye'ye önemine değinerek, bu gelişmenin sinemaya verilen desteklerle olduğunu ifade etti. Bu desteklerin kendileri için vazife olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Devlet olarak biz kültür üreten, film üreten, sinemada iş yapan, tiyatroda iş yapan insanların önünü açmalıyız ve bunların ürettiklerine bir takım teşvikler, destekler veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz." dedi.

Kurtulmuş, "Film sayısı 2002-2017 kıyaslandığında 15 kart artmış, destek miktarı da 35 kat artmış. 190 milyonun üzerinde destek vermişiz, bunlar önemli gelişmeler. Dizilerin de uluslararası piyasalarda satılması için destek oluyoruz. Ayrıca Türk filmlerinin Berlin Film Festivali, Toronto Film Festivali gibi uluslararası festivallerde yer alması için de Bakanlık olarak ciddi destekler veriyoruz." diye konuştu.

- "Gençlere verilen desteği artırarak sürdüreceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sık sık kültür ve sanat dünyası ile ilgili hem serzenişte hem de çağrılarda bulunduğu anımsatılarak, özellikle amatör sanatçıların desteklenmesi konusunda yürütülen projelerin neler olduğu sorusuna Kurtulmuş, GENÇDES Projesi kapsamında ilk tiyatrosunu, ilk kitabını yazanlara verilen destekler bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tespitinin son derece önemli olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Türkiye'nin bence en temel meselelerinden biridir. Bu yeni bir mesele de değildir. İki asırdır Osmanlı'nın son döneminden itibaren, Türkiye'de Batı medeniyeti karşısında yenildiğinizi hissedip 'Batı'nın kültürel değerlerini sinemasından tiyatrosundan diğer sanat dallarına kadar bunları alır taklit edersek adam oluruz' zanneden bir zihniyet var. Buna karşı da daha cılız daha az da olsa kendi milli kültürümüzü üretebilmeye gayret eden bir grup var." dedi.

Türkiye'de esas meselenin, milli kültürel bağımsızlık meselesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Milli kültürel bağımsızlığımızı tesis edecek adımlar atmak mecburiyetindeyiz. Bu Türkiye'nin 200 yıllık siyasi mücadelesinin de ana noktasıdır. Ne yazık ki yeterince güçlü olamadık. Altyapıda, ekonomik alanlarda belli adımlar atıldı ama bu alanda ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, tarihe bakıldığında Türkiye'nin ne zaman kendi uçağını, kendi arabasını yapmaya kalksa birtakım engellerle karşılaştığına işaret ederek, aynı dönemlerde Türkiye'nin kendi milli kültürünün üretilmesi yolunda da belli kısıtlamaların olduğunu anlattı.

Ezanın Türkçe okunduğu, Türk sanat musikisi yayınının TRT radyosundan yasaklandığı, Batı tipi giyinmenin, söylemin, sanatın özendirildiği dönemlerde de ekonomi ve teknoloji alanda ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalındığının altını çizen Kurtulmuş, "Bunu ciddiye almamız gerek." dedi.

Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerin, kendi medeniyetini bilen ve o medeniyet değerleri üzerinde ayakta durabilen nesiller anlamına geldiğini anlatan Kurtulmuş, "Gençlere verilen desteği artırarak sürdüreceğiz. Elimizde ne imkan varsa onu sonuna kadar kullanacağız." diye konuştu.

- "FETÖ, olumsuz Türkiye algısını besleyecek her türlü çalışmayı yapıyor"

Kurtulmuş, FETÖ'nün Türkiye'de yapılacak bazı uluslararası kongreleri engelleme girişimlerine ilişkin bir soru üzerine, terör örgütünün hala yurt dışına, ülke dışına kaçanların da desteği ile oldukça güçlü bir ağa sahip olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Sadece kendi ağlarının güçlü olmadığını, siyasi ve etkin gruplardan da destek aldıklarını bildiklerini ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Oluşturulmaya çalışılan olumsuz Türkiye algısını besleyecek her türlü çalışmayı yapıyorlar. Konferanslar, paneller yapıyorlar. Buna karşı gazetelerde yazılar yazıyorlar, yazdırıyorlar. Belli üniversitelerde çalışmalar yapıyorlar. Buna karşı da Türkiye de elinden geleni yapmaya gayret ediyor. Kamu diplomasinin çeşitli unsurlarını kullanarak toplantılar yapılıyor. Bizlerin de katıldığı toplantılar oluyor. Ama sonuçta şunu da söylemek lazım. Biz bir kere bir yere gidip bir şeyi bir kere anlatıyoruz ama FETÖ'cü gidiyor oraya on kere farklı farklı gruplar halinde anlatıyor. Çok etkin bir Türkiye karşıtı kampanyayı yürütüyorlar. Bu anlamda da yaptıkları işlerden birisinin de özellikle darbe teşebbüsünden sonraki dönemde bunu çok yaptılar. Birçok uluslararası etkinliğin Türkiye'de yapılmaması için ilgili muhataplarına, onlar üzerinde tabiri caizse baskı yaparak onların fikirlerini yönlendirerek Türkiye'de bu toplantıların tehir edilmesini, yapılmamasını sağlamaya gayret ettiler. Buna karşılık biz de mücadele ettik. Çok şükür bu alanda önemli mesafeler aldığımızı görüyoruz. Çok sayıda uluslararası kongre, çok önemli toplantılar artık Türkiye'de yapılıyor. Özellikle darbeden sonraki süreçte böyle bir faaliyetleri oldu, halen devam ediyor. Biz de bunun karşılığında gerekli adımlarımızı atıyoruz."

FETÖ'ye tabi insanların oluşturduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile soruşturmalarda ele geçen evraklarda bir kısım ödemelerin Batı'da bazı gazetelere aktarıldığı yönündeki habere ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bunların en kestirme yollarından birisi adam satın almaktır. Ben de kestirmeden söyleyeyim. İlla adam satın almak, bir köşede cebine para koymak değildir. Telif ödersiniz ya da reklam verirsiniz filancaya, parayla yazı yazdırırsınız, onu da başka kılıflar altında gösterirsiniz. Bu konularda bunlar son derece mahir. Dolayısıyla ben ilgili evraklar nelerdir onları bilmiyorum. Şaşılacak bir şey yok. Zaten tarzları, faaliyet şekilleri böyle. Türkiye içinde de böyle yapmadılar mı? Hiç kendileriyle ilgisi olmayan adamlar bunlara yıllarca nasıl çalıştı? Birtakım bağlantılarla birtakım imkanlar sağlanarak birtakım paralar aktarılarak insanlar maalesef kendi emirlerinde çalıştılar."

(Sürecek)
Kaynak: AA