Ayrılıkçı Katalan Siyasetçilerin Tutuklanmasına Tepkiler

İspanya hükümeti ve ana muhalefetteki sosyalist parti, yargı kararına saygı duyduğunu açıklayıp, yorum yapmaktan kaçındı Eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Puigdemont, Katalan televizyon kanalına konuştu: 'Meşru başkan olarak, bakanların serbest bırakılmasını talep ediyorum'.

İspanya hükümeti ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), eski Katalan hükümeti üyelerinin tutuklanarak cezaevine gönderilmeleriyle ilgili yargı kararına saygı duyup, yorum yapmayacaklarını açıkladı.

İspanya resmi haber ajansı EFE, merkezi hükümet kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, "Mahkeme kararlarına saygı gösteriyoruz ve kabul ediyoruz." ifadesinin kullanıldığını belirtti.

Hükümet gibi ana muhalefetteki PSOE de yargı kararı hakkında yorum yapmayacağını duyurdu. Sadece PSOE'nin Katalonya'daki kolu Katalonya Sosyalist Parti (PSC) mahkemenin kararını "orantısız" diyerek eleştirdi.

Aşırı sol görüşlü Podemos partisinin lideri Pablo Iglesias ise mahkemenin kararından dolayı "Muhalifleri hapse atan ülkemden utanç duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyasi partiler de Ulusal Mahkemenin eski Katalan hükümeti üyelerini tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmesine sert tepki gösterdi. Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) İspanya'nın "faşist döneme geri döndüğünü ve 21 Aralık'taki yerel seçim öncesi baskı yapmaya çalıştığını" iddia etti, Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisi de genel grev ve yüksek katılımlı sivil direniş çağrısı yaptı.

- Puigdemont'un televizyondaki açıklaması

Bu arada, Brüksel'de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Katalan televizyonu TV3'teki açıklamasında, "Meşru başkan olarak, bakanların serbest bırakılmasını talep ediyorum." ifadesini kullandı.

Mahkemenin tutuklama kararını "demokrasiye saldırı ve Katalonya'da 21 Aralık'ta yapılacak erken yerel seçimlere bir darbe" olarak yorumlayan Puigdemont, "Avrupa demokrasi tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi ortamın İspanya'da yaşandığını" savundu.

Puigdemont, "Gaddar ve uzun bir baskı bizi bekliyor. Katalanlar olarak bu zamana kadar yaptığımız gibi şiddetsiz, barışçıl bir şekilde mücadelemize devam etmeliyiz." ifadelerine yer verdi.

"Devlete karşı başkaldırmak, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan eski Katalan hükümeti üyelerinden Madrid'deki Ulusal Mahkemeye ifade veren 9'u tutuklanmıştı. Mahkeme hakimi, tutukluların 5 ayrı cezaevine gönderilmesi kararını verse de İçişleri Bakanlığı bunu değiştirerek eski Katalonya hükümeti üyelerinden 2 kadını Madrid'in Alcala de Henares ilçesindeki kadın cezaevi, diğerlerini de Madrid'in Estremera ilçesindeki cezaevine göndermişti.

Tutuklu eski Katalan hükümeti üyelerinden sadece Santi Vila'nın 50 bin avro kefalet bedeli ödenmesi halinde serbest bırakılabileceği karara bağlanmıştı.
Kaynak: AA