AFAD İle AKUT Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Başbakan Yardımcısı Akdağ: 'Bu protokolle, öteden beri afet ve benzeri çalışmalara katılan AKUT'u sistemin tam parçası haline getiriyoruz'.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Arama Kurtarma Derneği (AKUT) arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, öteden beri afet ve benzeri çalışmalara katılan derneği sistemin tam parçası haline getirdiklerini belirtti.

AFAD ile AKUT arasında yapılan iş birliği dolayısıyla AFAD Genel Merkezi'nde tören düzenlendi.

Törene, Akdağ'ın yanı sıra AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı ve diğer yetkililer katıldı.

Akdağ, protokolün, afetlere müdahale ve sonrasındaki iyileştirme çalışmaları ile afetlere karşı farkındalığın arttırılması konusunda çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de afetler ve yardımlar konusunda sistemi yöneten ve koordine eden tek kuruluşun AFAD olduğunu hatırlatan Akdağ, "Şu anda AFAD'da 2 binin biraz üstünde kadrolu arama kurtarma personeli var. Yine AFAD ile birlikte çalışmasını öngördüğümüz 20 binin üzerinde de itfaiye çalışanımız var. Böylece kamuda çalışan 22 bin civarında arama kurtarma personelimiz var diyebiliriz." diye konuştu.

Akdağ, bu kapsamda çalışan gönüllü kuruluşlar da olduğunu ve bunların başında AKUT'un geldiğini belirterek, "AKUT'un 2 binin üzerinde gönüllü arama kurtarma ekibi var. Şimdi AFAD ile AKUT arasında akdedeceğimiz bu protokolle, öteden beri afet ve benzeri çalışmalara katılan AKUT'u sistemin tam parçası haline getiriyoruz. Burada hem AFAD AKUT’a destek olarak AKUT’un gelişmesini temin edecek hem de AKUT, AFAD'a destek olarak bizim afetlere bir bütün olarak yaklaşımımızı kolaylaştıracak." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tüm bu ekiplere karşın daha fazla iyi yetişmiş, belli sertifikaları almış, belli becerileri kazanmış bir gönüllü ordusuna ihtiyacı olduğunu vurgulayan Akdağ, meydana gelebilecek İstanbul depreminde arama kurtarma faaliyetlerine katılacak mevcut kişi sayısından çok daha fazlasına ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle sivil toplumun çok daha yoğun biçimde bu işe katılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

İş birliği protokolü, daha sonra Güllüoğlu ve Şalcı tarafından imzalandı.

Kaynak: AA