7. Uluslararası Doğalgaz Kongre Ve Fuarı

DOSİDER Başkanı Vardan: 'Sektörün büyüklüğü 4 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de her yıl 2 milyon kombi üretiliyor. Bunun yarısı kullanılırken, yarısı da ihraç ediliyor. Ülkemiz bu konuda Avrupa'nın üretim merkezi oldu'

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan, sektörün büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Türkiye'de her yıl 2 milyon kombi üretiliyor. Bunun yarısı kullanılırken, yarısı da ihraç ediliyor. Ülkemiz bu konuda Avrupa'nın üretim merkezi oldu." dedi.

Vardan, "Doğalgazın Geleceğine Köprü" temasıyla düzenlenen 7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı'nın (INGAS 2017) açılışında, Türkiye'de gaz kullanımının arttığını ve buna bağlı olarak doğalgaz cihazları sektörünün de büyüdüğünü söyledi.

Sektörün genişlemesine uygun çerçevede çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Vardan, özellikle Avrupa ve dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'de doğalgaz cihazları sektörünün büyüklüğüne değinen Vardan, "Sektörün büyüklüğü 4 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de her yıl 2 milyon kombi üretiliyor. Bunun yarısı kullanılırken, yarısı da ihraç ediliyor. Bunun yanında diğer cihazlar da var. Ülkemiz bu konuda Avrupanın üretim merkezi oldu. Gaz kullanımı yaygınlaştıkça bizim de bu konuyla ilgili çalışmalarımız yaygınlaşıyor. Enerji verimliliğinde ise Avrupa ve dünyadaki standartları takip ederek, ciddi çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

- "Doğalgazın payının artması gerekiyor"

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) Genel Müdürü Mehmet Çevik de en önemli enerji kaynaklarından birisi olan doğalgazın "altın çağı"nı yaşadığını belirterek, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki kriterlere ulaşılması için doğalgazın enerji karmasındaki payının artması gerektiğini söyledi.

İGDAŞ'ın da bu kapsamda önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Çevik, İstanbul'un 39 ilçesinde 6,2 milyonu bulan aboneye güvenli ve kesintisiz doğalgaz dağıtımı yapmak için çalıştıklarını ifade etti.

- "Ürdün yenilenebilir enerjide fırsatlar sunuyor"

Kongrenin açılış konuşmacıları arasında yer alan Ürdün Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Amani Al Azzam ise ülkesindeki enerji ihtiyacının yüzde 90'ının ithalat yoluyla karşılandığını ve bu kalemin milli gelirlerinin yüzde 24'üne karşılık geldiğini anlattı.

Bağımlılığı azaltmak ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için doğalgazın yanı sıra yenilenebilir enerjiyi de acil bir ihtiyaç olarak gördüklerini aktaran Al Azzam, "Yenilenebilir enerjide büyük fırsatlar var. Ürdün Enerji Bakanlığı Stratejileri dahilinde elektrik üretimini 2020'ye kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama kararı aldık. Teknoloji ve politikalar sayesinde bunu hayata geçireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 2 gün sürecek kongre çerçevesinde, doğalgaz sektörünün sorunları ve çözüm yolları tartışılacak.
Kaynak: AA