'Türkiye'nin Renklerinde Sonbahar' Etkinliği

19. yüzyıldaki OsmanlıFransa ilişkilerini anlatan fotoğraf sergisi ile Osmanlı ve Batı Avrupa arasındaki müzikal etkileşimin konu edinildiği konferansa yer verilen etkinlik, Nancy şehrinde başladı

"Türkiye'nin Renklerinde Sonbahar" etkinliğinin açılışı, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa tarafından Nancy şehrinde yapıldı.

Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen etkinlik kapsamında, Nancy Belediyesinde Sultan 2. Abdülhamid'in koleksiyonundan fotoğrafların yer aldığı sergi düzenlendi.

Büyükelçi Musa, serginin ilk kez Paris’teki UNESCO binasında, Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilciliği öncülüğünde açıldığını belirterek, "Böyle güzel bir serginin Fransa'nın başka kentlerinde de tertiplenmesinin çok uygun olacağını, ülkemizin tanıtımına değerli katkıları olacağını düşündüğüm için Paris dışına da çıkarmak yerinde olur, iyi olur düşüncesiyle böyle bir girişim başlattık." dedi.

Fotoğrafa ve fotoğrafçılığa özel ilgi duyan 2. Abdülhamid'in şehzadeliği döneminde babası Sultan Abdülaziz ile Fransa'ya geldiğini ifade eden Musa, şöyle konuştu:

"Biz bunu derin Fransa'ya, Paris dışındaki vilayetlere de götürmek maksadıyla böyle bir kültürel zenginliğimizi, bu faaliyeti başlattık. Bu sergiyi biz bundan sonra Lyon'da, Nice'de ve Nantes'da da tertiplemeyi öngördük. 2018'in ilk yarısında da inşallah bu şehirlerde de sergimizi tertipleyeceğiz."

- 36 bin fotoğraftan seçki

A Ta Turquie Derneği Başkanı Murat Erpuyan, 24 senedir Türk kültürü ve geleneklerini Fransa’da anlatmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nancy'de Türkiye renkleriyle sonbaharı canlandırmaya çalışıyoruz. Bu sene Yıldız Sarayı'ndan, Sultan Abdülhamid'in koleksiyonundaki 36 bin fotoğraftan seçilen, Fransa-Türkiye ilişkileri ile ilgili sergi var. Böylece Nancy halkına bu sergiyi sunuyoruz. Amaç, hem Fransızlara Türk kültürünü çeşitleriyle anlatmak, aynı zamanda Türkiye kökenli Fransızlara yani bizim insanlarımıza da kendi kültürleri hakkında, yeteri kadar bilgi sahibi olmalarını sağlamak."

Sergi açılışının ardından "19'uncu yüzyılda Türkiye ve Batı Avrupa Arasındaki Müzikal Etkileşim" konulu bir konferans da düzenlendi.

Müzikolog Didier Francfort'un Osmanlı'da müzik ve müzik aletlerinin gelişimi ve Batı ile etkileşimini anlattığı konferansa, Nathalie Weidmann da piyanosuyla katılarak iki kültürün etkileşiminden örnekler sergiledi.

Açılışa Nancy Belediye Başkan Yardımcısı, Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı, Departman Konseyi Başkanı da dahil çok sayıda davetli katıldı.

Fotoğrafların dilinden 19. yüzyıl sonunda Osmanlı ve Fransa ilişkilerinin ele alındığı sergi, 24 Kasım'a kadar gezilebilecek.
Kaynak: AA