Kenya'da Muhalefet Liderinin Karşılanmasında Şiddet

Amerika ziyareti sonrasında ülkesine dönen muhalefet lideri Odinga'nın karşılanması sırasında çıkan olaylarda 5 kişi yaşamını yitirdi Muhalif lider Odinga: 'Polis taraftarlarımıza karşı biber gazı ve gerçek mermi kullandı' Kenya Polis Sözcüsü Kinoti: 'Muhalefet liderini karşılamaya gelen konvoyun arasına sızmış suç çeteleri hırsızlık yaptıktan sonra çevredeki kalabalık tarafından yakalanıp, taşlanarak öldürüldü'.

Amerika ziyaretinin ardından Kenya'ya dönen muhalefet lideri Raila Odinga'nın karşılanması sırasında çıkan olaylarda 5 kişi yaşamını yitirdi.

Kenya Polis Sözcüsü George Kinoti, yaptığı basın açıklamasında, başkent Nairobi'nin çeşitli noktalarında muhalefet liderini karşılamaya gelen konvoyun arasına suç çetelerinin sızdığını belirtti.

Hırsızlık yapan çete üyelerinin çevredeki kalabalık tarafından yakalanıp, taşlanarak öldürüldüğünü ifade eden Kinoti, polisin olayla ilgili detaylı soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Hayatını kaybedenlerin polis tarafından vurulduğu iddialarını yalanlayan Kinoti, Odinga'yı karşılamak için havalimanına gelen kalabalığı sadece tazyikli su ve biber gazı ile uzaklaştırılamaya çalıştıklarını, müdahale esnasında gerçek mermi kullanmadıklarını iddia etti.

- "Eşi benzeri görülmemiş bir şiddet"

Odinga ise olayların ardından yaptığı basın açıklamasında, hükümeti ve polisi muhalefete şiddet kullanmakla suçladı.

"Dünya bugün Jubile hükümeti tarafından insanlığa karşı eşi benzeri görülmemiş bir şiddete tanıklık etti." iddasında bulunan Odinga, polisin muhaliflere karşı biber gazı ve gerçek mermi kullandığını öne sürdü.

Odinga, "Çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi ve ağır yaralandı." dedi.

- 26 Ekim'de yapılan başkanlık seçimi mahkemeye taşınmıştı

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçiminde, ikinci kez aday olan Devlet Başkanı Kenyatta, oyların yüzde 98,26'sını alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti.

Odinga, seçim sonuçlarını kabul etmediğini belirterek, sonuçları "düzmece" olarak nitelendirmiş ve 90 gün içinde yeni ve adil bir seçim yapılmasını istemişti.

Seçim sonuçlarının ardından mahkemeye giden eski bir milletvekili ile bazı sivil toplum örgütleri, sonuçlara itiraz ederek 6 Kasım'da yeniden seçim yapılması istemiyle Kenya Yüksek Mahkemesine başvurmuştu.

Kenya Yüksek Mahkemesinin seçim sonuçları ile ilgili kararını pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

Kaynak: AA