Tokat'ta Şehit Yakınları Vitray Kursunda Buluştu

Psikolojik olarak icra edene verdiği rahatlama hissi ile bilinen vitray sanatı, Tokat’ta başta şehit yakınları olmak üzere bu sanattan gelir elde etmeyi planlayan birçok vatandaş tarafından tercih ediliyor.

Tokat'ta Şehit Yakınları Vitray Kursunda Buluştu
Tokat’ta Halk Eğitim Merkezi ve Tokat Belediyesi işbirliği ile açılan vitray kursu bir çok vatandaş tarafından tercih ediliyor. Şehit yakınları tarafından da en çok tercih edilen kurslardan birisi olan vitray ekonomik, sosyal ve psikolojik anlamda sanatı icra edenleri önemli katkılar sağlıyor. 2003 yılından beri Tokat’ta vitray eğitmenliği yapan İbrahim Kalkan, menşei Avrupa olan bu sanatın icra edenlerde bağlılık hissi uyandırdığı gibi ekonomik anlamda gelir getiren, psikolojik ve sosyolojik açıdan da sanatı icra edene büyük faydalar sağlayan bir yapıya sahip olduğunu söyledi.



Kalkan kursiyerlerin hem sosyolojik hem psikolojik olarak rahatlamaları amacıyla, hem de bunun yanında ekonomik gelir elde etmeleri nedeniyle böyle bir çalışmayı gerçekleştirdikleri ifade ederek,"Avrupa’dan günümüze gelmiş, tarihsel mekanlarda kullanılmış bir sanat. Osmanlı zamanında da cami ve tarihi mekanlarda da zaman zaman çalışıldığını örneklerde de görebiliyoruz" diye konuştu.

25 Mayıs’ta 2017’de Ağrı’nın Tendürek Dağı’nda bölücü terör örgütüyle girilen çatışma sonucunda şehit olan Abuzer Doğan’ın eşi Emine Doğan’ın da 4 aydır bu kursa geldiğini söyleyerek,"Psikolojik açıdan bana çok iyi geliyor. Herkesin gelmesini tavsiye diyorum. Çok güzel bir sanat" dedi.

5 Mayıs 2012’de Samsun’un Kavak ilçesinde göreve giderken geçirdiği trafik kazası sonucu şehit olan Ömer Al’ın kızı Mehtap Yıldırım da bu sanattan elde ettiği gelirle babası için çeşme yaptırdığını belirterek, "Bu sanata başladığım günden bu yana 40’a yakın çalışmam oldu. Bunların geliri ile hem aile bütçesine katkı sağladım, hem de babam için bir hayrat yaptırdım" ifadelerini kulladı.

Vitrayda profesyonel olarak ilerlemeyi düşünen ya da elde ettiği gelirle eğitimine katkı sağlamayı hedefleyen kursiyerler, bu sanatın yaygınlaşmasını istiyor.
Kaynak: İHA