Suriyeli Çocuklar İçin Boğaz Turu

Suriye savaşı mağduru 300 çocuk, Arap Derneği öncülüğünde Adil ve İhsan Yetim Derneği, Savaed Yetim Derneği, Lemme Derneği, Şam Yetim Derneği ve Ömeri Yetim Derneği iş birliğiyle Boğaz gezisi yapıldı.

Suriye savaşı mağduru 300 çocuk, Arap Derneği öncülüğünde, İstanbul’da faaliyet gösteren Arap STK'larından Adil ve İhsan Yetim Derneği, Savaed Yetim Derneği, Lemme Derneği, Şam Yetim Derneği, Vefa Yetim Derneği ve Ömeri Yetim Derneği iş birliğiyle Boğaz gezisi düzenlendi.

Üsküdar Belediyesi'ne ait Üsküdar Valide Sultan isimli gemide düzenlenen program, Türkiye ve Suriye milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Arap Derneği Başkanı Metin Turan, gezi sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap Derneği ve Suriyeli STK'ların iş birliğiyle Suriye savaşında mağdur olan yetim çocukların unutamayacakları bir hatıraları olmasını istedikleri için, Boğaz turu düzenlediklerini söyledi.

Turan, yetim çocuklara güzel bir gün yaşatmak istediklerini belirterek, "7 STK'nın ortak çalışmasıyla Boğaz turu yapıyoruz. Yetim çocuklarımıza sahip çıkmak noktasında dernekler çalışıyor fakat Boğaz'da tur atma imkanları olmadığı için, bu gemiyi bize tahsis eden Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen'e teşekkür ediyoruz." dedi.

İleride daha büyük bir organizasyon yaparak 10 bin yetimi bir araya getireceklerini ifade eden Turan, şöyle konuştu.

"Yetimlerle ilgili sorunları masaya yatıracağız. 'Suriye'deki savaştan kaçan yetim çocuklar, anneleriyle birlikte zor şartlar altında nasıl geçiniyorlar, nasıl zorluklar çekiyorlar? Onlara bir nebze olsun nasıl yardım bulabiliriz.' Bunlarla ilgili önemli kararlar alacağız ve faaliyetler yapacağız. Çocuklara sahip çıkacağız. Yetim çocuklara, maddi ve manevi konularda destek yollarını arkadaşlarla birlikte görüşüyoruz. Onlara destek olacağız."

Turan, yetim çocuklar için derneklerin nakdi ve ayni yardımlarda bulunduğunu aktararak, bunun yeterli olmadığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Suriye'deki iç savaşta eşini kaybeden Nadya eş-Şaliş de programın güzel geçtiğini ve duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye bayrağının asılı olduğu Boğaz turunda, Osmanlı arması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresinin yer aldığı Türk bayrağındaki, "Korkma kaderin üstünde bir kader vardır" yazısı ile Suriye asıllı Türk vatandaşı İman Bedir'in kendi ördüğü Türkiye ve Suriye bayrağı işlemeli hırkayı giymesi dikkatleri çekti.

Tur sırasında Suriyeli Zeki el-Aseli Arapça ilahiler söylerken, Fecr eş-Şam müzik grubu da çocuk şarkıları, 11 yaşındaki Leys Hammudi ise rap türünde Arapça şarkılar seslendirdi.

Skeç gösterisinin yer aldığı programda, palyaço çocukları eğlendirirken, turun sonunda, Mısır'ın ünlü oyunu "Tannura" sahnelendi.

Gezide, 300 yetim ile annelerine mont, gömlek, pantolon, bot ve çoraptan oluşan hediye paketleri de takdim edildi.

Etkinliğe, Suriyeli STK temsilcilerinin yanı sıra, Üsküdar Belediyesi Kentur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçek ile Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA