Son 5 Yılda 10 Milyar Liralık Kaçakçılık Önlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: '2017'nin 10 ayında 2 milyar lira olmak üzere son 5 yılda uyuşturucu madde ve ticari eşya toplamında 10 milyar liralık kaçakçılık olayını ortaya çıkardık' '2016'da 3,5 ton uyuşturucu ve uyuşturucu madde yapımında kullanılan madde ele geçirilirken, bu rakamı ekim ayı sonu itibarıyla 26 tona ulaştı'.

AYŞENUR SAĞLAM - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük muhafaza ekiplerince son 5 yılda düzenlenen operasyonlarda 10 milyar lira değerinde uyuşturucu madde ve ticari eşya kaçakçılığını engellediklerini bildirdi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta uyuşturucu olmak üzere her türlü kaçakçılık faaliyetiyle mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi. Bakan Tüfenkci, ülke genelindeki tüm gümrük kapılarında teknik alt yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesiyle eğitimli ve tecrübeli personelin yoğun çalışması sayesinde son 5 yılda 1,6 milyar lira değerinde olan uyuşturucu ve uyuşturucu yapımında kullanılan madde ele geçirildiğini ifade etti.

Doğudaki ülkelerde üretilen doğal uyuşturucuların batıya, batıdaki ülkelerde üretilen sentetik uyuşturucuların ise doğuya gönderilmesinde güzergah olarak Türkiye'nin kullanıldığını dile getirilen Tüfenkci, "Bakanlık olarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ruh ve beden sağlığını hedef alarak terör ve organize suç örgütlerine finansman sağlayan uyuşturucu kaçakçılığını ciddiye alıyor, özveriyle mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Tüfenkci, uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesinin, yerelde ve uluslararası alanda mücadele gerektirdiğine dikkati çekerek, bunun için idari, beşeri ve fiziki kapasitenin güçlü olmasının önemine değindi. Bu kapsamda yeni üretilen sentetik uyuşturucular da dahil olmak üzere narkotik maddelerin hızlı ve yerinde tespitine yönelik teknolojileri titizlikle takip ettiklerini ifade eden Tüfenkci, uyuşturucu madde kaçakçılığı açısından riskli durumdaki tüm kara, hava, deniz kapılarıyla posta ve kargo işleme merkezlerinde son teknoloji cihaz ve sistemlerin yanı sıra narkotik dedektör köpekleri kullandıklarını anlattı.

- "Kaçakçılıkla mücadelemiz her alanda sürüyor"

Tüfenkci, Dünya Gümrük Örgütü tarafından bölgesel eğitim merkezi ilan edilen Köpek Eğitim Merkezi'nde uyuşturucu yakalamalarına büyük katkı sağlayan narkotik dedektör köpeklerin eğitildiğini ve bunların sayılarının artırıldığını söyledi.

Yıl başından bu yana sürdürülen sıkı çalışmalar, beşeri ve teknik kapasiteye yapılan yatırımlar ve etkili operasyonlarla 2016'da 3,5 ton uyuşturucu ve uyuşturucu madde yapımında kullanılan madde ele geçirildiğini bildiren Tüfenkci, bu rakamın ekim ayı sonu itibarıyla 26 tona ulaştığını kaydetti.

Tüfenkci, uyuşturucuya karşı mücadeleyi gümrük kapılarında sürdürürken diğer kolluk birimleriyle müşterek çalışma ve operasyonlar da yürüterek ulusal düzeyde topyekün mücadeleyi desteklediklerini belirterek, bunun yanı sıra uluslararası kurum ve kuruluşlarla çalışma ve operasyonlarda da aktif rol aldıklarını dile getirdi.

Bakanlık personelinin uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadelesinin diğer kaçakçılık türlerinde de aktif ve kapsamlı çalışmalarla devam ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Her alanda yürüttüğümüz kaçakçılıkla mücadele çalışmaları sayesinde 2017'nin 10 ayında 2 milyar lira olmak üzere son 5 yılda uyuşturucu madde ve ticari eşya toplamında 10 milyar liralık kaçakçılık olayını ortaya çıkardık." diye konuştu.
Kaynak: AA