Dünyanın En Eski At Efendileri 'Traklar'

Bulgaristan’ın Haskova iline bağlı Aleksandrovo köyünde bulunan Doğu Rodopları’ndaki Trakya sanatının sergilendiği müzede, dünya üzerindeki bilinen en eski Trak kralı mezarı da yer alıyor.

MÖ. 5. yüzyılda yaşadıkları kabul edilen ve günümüz Balkan coğrafyasının ve Türkiye’nin Marmara Bölgesinin tamamını kapsayan alanda hüküm süren Traklar, dünya üzerinde bilinen en eski at efendileri olarak kabul görüyor.

İlk devlet kurma girişimleri Edirne’de gerçekleşti

Müze yetkilileri, yaşadıkları coğrafyada ve dönemde yüzyıllarca devletleşmeye çalışan Trak kabilelerinin en büyüğünün eski adıyla ‘Odrin’in, Edirne’de ilk ve en ciddi krallık girişimini başlattığını bildirildi.

Trak kabilelerinin, dünya üzerinde atları ilk ehlileştiren gruplar olduğu öne sürülürken, o çağlarda savaş kabiliyetleri ve kullandıkları savaş aletleri ile dünyanın en güçlü ordularına sahip oldukları anlatılıyor. Trak savaşçılarının atlarına eğersiz olarak binerken, sadece klan şeflerinin rütbelerini göstermeleri için atlarında eğer yerine leopar derisi kullandıkları öğrenildi. Ayrıca, köpekleri de eğiten Traklar’ın, hem savaşlarda hem de avlarında şeflerinin yönettiği 9 köpek ile hareket etme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

Eşleri ile birlikte gömülüyorlar

MÖ. 5 binli yıllarda yaşadıkları kabul edilen ve günümüz Balkan coğrafyasının ve Türkiye’nin Marmara Bölgesinin tamamını kapsayan alanda hüküm süren Traklar, birçok kabile halinde yaşamlarını sürdürdü. Bir türlü devletleşemeyen Traklar’da o dönemde hiyararşi ve rütbe sistemi de uygulandığı bildirildi.

Trak klanı (şefi), hayatını kaybedince eşlerinin arasından birisi seçilerek, onunla birlikte yakıldığı ve birlikte gömüldüğü kaydedildi. Anıt mezar şeklinde oluşturulan Trak mezarlığının bir örneği, halen günümüzde, Bulgaristan’ın Haskova iline bağlı Aleksandrovo köyünde bulunan Doğu Rodopları’ndaki Trakya Sanatının sergilendiği müzede yer alıyor.
Kaynak: İHA