Mugabe Karşıtları Yarın Başkentte Yürüyecek

Zimbabve'nin başkentinde gerçekleştirlecek yürüyüş, ordunun istifasını istediği Mugabe'yi zayıflatmayı amaçlıyor.

Zimbabve'de, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin görevi bırakmasını isteyenler ve ordu destekçileri, başkentte yarın protesto yürüyüşü gerçekleştirecek.

Zimbabve Savaş Gazileri Birliği ve çeşitli siyasi grupların öncülüğünde, yarın yapılması planlanan yürüyüşe, sosyal medyada ve cadde posterlerinde katılım çağrıları yapıldı.

Harare'deki bir caddede yürüyüş çağrısı için hazırlanan posterde "15 milyondan fazla insanı yöneten 93 yaşında bir adamı kabul edemeyiz." ifadesi yer aldı.

Yürüyüşün amaçlarından birinin de ordunun istifasını istediği Mugabe'yi daha da zayıflatmak olduğu belirtilen yürüyüşe binlerce muhalifin katılması bekleniyor.

- Tüm bölgelerde güvensizlik oyu aldı

Öte yandan, yerel medya organlarında, dün ordu temsilcileriyle görüşme gerçekleştiren Mugabe'nin, iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi'nin (ZANU-PF) tüm bölge komitelerinde güvensizlik oyu aldığı belirtildi.

Zimbabve'deki askeri müdahalenin ardından yurt dışından gelen tepki ve çağrılara da bugün yenileri eklendi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Zimbabve'de sivil yönetime dönüş çağrısı yaparken Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çin'in Zimbabve'de sosyal düzenin ve istikrarın erken bir şekilde yeniden tesis edilmesinden memnuniyet duyacağını belirtti.

Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe, çarşamba günkü askeri müdahalenin ardından alındığı ev hapsinden bu yana ilk kez bugün halk arasına çıkmıştı.

Zimbabve ordusu, çarşamba günü başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askeri müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.
Kaynak: AA