Küresel Piyasalar Artan Risk İştahıyla Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD'de vergi reformuna ilişkin gelişmeler ve beklentileri aşan makroekonomik verilerin ardından pozitif seyrediyor.

ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi verisi ekimde yüzde 0,9 artarak yüzde 0,5 olan beklentileri aştı. Ayrıca, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin hazırladığı vergi tasarısı da onaylandı. Senato oylamasının, ne zaman gerçekleşeceği kesinleşmemekle birlikte bu ayın sonuna kadar yapılması öngörülüyor. Söz konusu gelişmelerle küresel piyasalarda risk iştahının arttığı ve pay piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendiği görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 0,82 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,30 değer kazandı.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın, en önemli seçim vaatleri arasında yer alan vergi reformunu bu yıl bitmeden imzalamasına fazla şans vermiyor. Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Cumhuriyetçilerin hazırladıkları farklı tasarıların onaylanmasından sonra uzlaşma sürecinin başlaması ve tek bir yasa teklifi üzerinde anlaşmaya varılmasının gerekeceğini belirten analistler, vergi dilimleri gibi önemli görüş farklılıklarının anlaşma sürecini uzatabileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, dün açıklanan Avro Bölgesi enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 1,4'e gerilemesine karşın artan risk iştahının etkisiyle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,19 yükseldi. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Konferansı'nda bir konuşma yapacak ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini belirten analistler, veri gündeminin ise haftanın son işlem gününde görece zayıfladığını ifade etti.

Japonya’da bugüne yükselişle başlayan Nikkei 225 endeksi, yenin dolar karşısında değer kazanmasının negatif etkisiyle kapanışa yakın kazançlarının önemli bir kısmını geri verse de önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 22.369 seviyesinde dengelendi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 değer kaybetti.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı seyrin dün de devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,69 değer kaybederek 106.977 puanla 18 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Dün dolar/TL, yüzde 0,51 değer kaybıyla 3,8610'dan günü tamamlaması sonrasında bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyir izliyor. Analistler, yoğun veri trafiğinin ardından haftanın son işlem gününde gündemin görece zayıf olduğunu ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 106.400 seviyesinin destek, 108.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı cari işlemler dengesi

16.30 ABD, ekim ayı konut başlangıçları

Kaynak: AA