İstanbul'daki Konutların Yüzde 42'Si Otoparklı

Endeksa'nın araştırmasına göre, İstanbul'da konutların yüzde 42'sinin otoparkı bulunuyor Otoparklı konutların en çok olduğu ilçelerin başında yüzde 74 ile Kadıköy gelirken, Kadıköy'ü yüzde 70 ile Kartal, yüzde 65 ile Tuzla, yüzde 61 ile Pendik, yüzde 59 ile Sarıyer izliyor Adalar'daki konutların sadece yüzde 1'i otoparklıyken, bu oran Fatih'te yüzde 5, Sultangazi'de yüzde 6, Bayrampaşa ve Esenler'de yüzde 8, Beyoğlu'nda yüzde 9'a çıkıyor.

UĞUR ASLANHAN - Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa'nın araştırmasına göre, İstanbul'da konutların yüzde 42'sinin otoparkı bulunuyor.

Endeksa, "İstanbul'daki Konutların Otopark Mevcudiyeti" başlıklı araştırması için kentteki 900 bin konutu inceledi.

Araştırmaya göre, İstanbul genelinde konutların yüzde 42'sinin otoparkı bulunuyor. Otoparklı konutların yüzde 45'i kapalı, yüzde 55'i ise açık otopark şeklinde. Bir yaş ve altındaki yeni konutlar değerlendirildiğinde, İstanbul'da otoparka sahip olma oranı yüzde 44'e çıkıyor.

Otoparkı olan yeni konutların yüzde 54'ü kapalı, yüzde 46'sı ise açık otopark şeklinde.

- Kadıköy, Kartal, Tuzla ve Pendik'te oran yüzde 60'ın üzerinde

Otoparklı konutların en çok bulunduğu ilçeler incelendiğinde Anadolu Yakası ön plana çıkıyor. Otoparklı konutların en çok bulunduğu ilçelerin başında yüzde 74 ile Kadıköy geliyor. Kadıköy'deki her 4 konuttan neredeyse 3'ünün açık veya kapalı otoparkı bulunuyor.

Kadıköy'ü yüzde 70 ile Kartal, yüzde 65 ile Tuzla, yüzde 61 ile Pendik ve yüzde 59 ile Sarıyer izliyor.

Konutların otoparklı olma oranı Ataşehir ve Beykoz'da yüzde 57 olurken, Sultanbeyli'de yüzde 56, Maltepe'de yüzde 55, Büyükçekmece'de yüzde 53, Beşiktaş'ta yüzde 52, Bakırköy'de yüzde 51, Beylikdüzü'nde yüzde 48, Eyüp'te yüzde 47, Ümraniye ve Başakşehir'de yüzde 45, Şile'de de yüzde 42 olarak kaydedildi.

İstanbul genelinde 17 ilçede otoparklı konut oranı, kent ortalamasının üzerinde bulunuyor.

- Adalar'daki konutların sadece yüzde 1'i otoparklı

Araştırmaya göre, İstanbul'daki konutlarda otoparkın en az bulunduğu ilçe Adalar oldu. Adalar'da konutların sadece yüzde 1'inde açık veya kapalı otopark bulunuyor.

Adalar'ı yüzde 5 ile Fatih, yüzde 6 ile Sultangazi, yüzde 8 ile Bayrampaşa ve Esenler, yüzde 9 ile Beyoğlu, yüzde 12 ile Güngören, yüzde 15 ile Avcılar ve Bahçelievler takip ediyor.

Gaziosmanpaşa'daki konutların yüzde 21'inde otopark bulunurken, bu oran Şişli'de yüzde 22'ye, Küçükçekmece, Esenyurt ve Zeytinburnu'nda yüzde 23'e, Kağıthane'de yüzde 25'e, Arnavutköy'de yüzde 29'a, Bağcılar'da yüzde 30'a çıkıyor.

İstanbul ortalamasının altında kalan diğer ilçeler ise yüzde 32 ile Üsküdar ve Çatalca, yüzde 37 ile Çekmeköy, yüzde 39 ile Sancaktepe ve yüzde 40 ile Silivri oldu.

- "Otopark konutun değerini artıyor"

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, araştırmada binaların değil, konutların baz alındığını belirterek, konutlarda otoparkın bulunmasının tüm ilçelerde evin değerini artırdığını söyledi.

Öğüt, konutlarda otopark bulunmasının bazı ilçelerde, otoparksız konutlara göre yüzde 58 seviyesinde değer artışı sağladığını, bu oranın bazı ilçelerde ise yüzde 3'lere düştüğünü kaydetti.

Öğüt, "İstanbul genelinde otopark olması konutun değerini ortalama yüzde 45 artırıyor. Otopark olmasının konut metrekare satış fiyatına en fazla katkı sağladığı ilçeler de sırasıyla Üsküdar, Eyüp, Bahçelievler ve Beşiktaş." diye konuştu.

Otoparkın İstanbul'da tüketiciler için konut seçiminde en önemli kriterlerden biri haline geldiğini vurgulayan Öğüt, "Bu durum da konutun değerini doğal olarak etkiliyor. Bu sebeple yeni yapılan konutlarda otopark oranının tüm konutların ortalamasından yüksek olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA