ICRC'den Yemen Uyarısı

ICRC, Yemen'e akaryakıt girememesinden dolayı bazı önemli büyük kentlerde su ve kanalizasyon altyapısının çalışamaz hale geldiği uyarısında bulundu ICRC'nin Yemen Misyonu Şefi Faite: 'Hudeyde, Sa'da ve Taiz'deki su ve kanalizasyon sistemleri yakıt yetersizliği nedeniyle durdu. Bunun sonucu olarak modern tarihin en kötü kolera salgınının yavaş yavaş ortaya çıktığı bir ülkede, kalabalık kentsel bölgelerdeki 1 milyona yakın insan şimdi temiz su ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldı'

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Yemen'e uygulanan abluka nedeniyle ülkeye akaryakıt girememesinden dolayı 3 büyük kentte su ve kanalizasyon hatlarının çalışamaz hale geldiğini uyarısında bulundu.

ICRC'den yapılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'deki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerinin kapatma kararının ardından ülkeye akaryakıt ve diğer önemli malların girişinin durduğu anımsatıldı.

Açıklamada, son 12 gündür devam eden ablukadan dolayı Sa'da ve Taiz kentlerine temiz su sağlamadığını, bu durumun 1 milyon insanı kolera ve su kaynaklı bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğu vurgulandı.

ICRC'nin Yemen Misyonu Şefi Alexandre Faite konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hudeyde, Sa'da ve Taiz'deki su ve kanalizasyon sistemleri yakıt yetersizliği nedeniyle durdu. Bunun sonucu olarak modern tarihin en kötü kolera salgınının yavaş yavaş ortaya çıktığı bir ülkede, kalabalık kentsel bölgelerdeki 1 milyona yakın insan şimdi temiz su ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldı." ifadesini kullandı.

Faite, akaryakıt ithalinin önündeki engellerin kaldırılmaması durumunda başkent Sana başta olmak üzere diğer önemli kentlerin de aynı kaderle karşılaşacağı uyarısını yaptı.

- BM'den sınırları açın çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ülkeye akaryakıt girememesinin çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Laerke, ülkede 7 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğunu vurgulayarak, ablukanın acilen kaldırılması çağrısını yineledi.

Husilerin 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze atmasının ardından koalisyon güçleri, 6 Kasım'da Yemen'deki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerinin geçici olarak kapatılmasını öngören bir karar almıştı.

Kararın ardından BM yetkilileri ve sözcüleri, ülkedeki tüm sınırların açılması için çağrılarda bulunmaya devam ediyor.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'nın (WFP) İcra Direktörü David Beasley, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Anthony Lake ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom, dün yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Yemen'e uygulanan ablukanın milyonlarca insanın hayatını tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: AA