Endonezya'da Silahlı Grubun Köylüleri Rehin Alması

Polis, 9 Kasım'dan beri rehin tutulan köylülerden yaklaşık 350'sinin tahliye edildiğini duyurdu.

Endonezya'nın Papua eyaletinde, ayrılıkçı silahlı grubun rehin aldığı köylülerin bir kısmının tahliye edildiği bildirildi.

Papua Eyaleti Emniyet Sözcüsü Ahmed Mustafa Kemal, Mimika bölgesindeki ayrılıkçı 25 kişilik silahlı grubun 9 Kasım'dan beri rehin tuttuğu bin 300 kişiden yaklaşık 350'sinin bölgeden tahliye edilmesine yardım ettiklerini açıkladı.

Tahliye sırasında tepelerden ateş açıldığını fakat kimsenin zarar görmediğini belirten Kemal, kalan rehinelerin çoğunluğunun da bölgede yaşayan kadın ve çocukların yanı sıra diğer bölgelerden gelen göçmenler olduğunu ifade etti.

Kalan rehineler için güvenlik güçlerinin çalışmaları devam ederken emniyet olası çatışma ihtimalinin önlenmesi ve rehinelerin güvenliği için silahlı grubu ikna etmeye çalışıyor.

Yetkililer, bölgede yaşanan son olayların ayrılıkçı Sabinus Waker isimli bir kişinin liderliğinde gerçekleştiğini belirtiyor.

Mimika’da 25 kişilik bir silahlı grubun, Kimbely ve Banti köylerinde yaşayan bin 300'den fazla kişiyi 9 Kasım'da rehin aldığı açıklanmıştı.

Bu arada silahlı grubun, bölgedeki bu girişimini kaçak madencilere karşı başlattığı öne sürülmüştü. Son dönemlerde silahlı saldırıların yaşandığı bölge ve rehin alınan iki köy, ABD firmasının işlettiği bakır ve altın madeninin yakınında bulunuyor.

Doğal kaynaklar bakımından zengin olan ve dünyanın en büyük bakır ve altın rezervlerine sahip Papua bölgesi, eski bir Hollanda kolonisi ve 1969 yılında Endonezya'ya dahil olmuştu.

Özgür Papua Hareketi'nin bağımsızlık için mücadele verdiği Papua eyaletinde, Endonezya sıkı denetim uyguluyor ve yabancı gazetecilerin faaliyetlerine kontrollü şekilde nadiren izin veriliyor.
Kaynak: AA