Araçların Seramik Kaplamasında Kadın Eli

Afyonkarahisar'da yaşayan Fatma Barlak, birçok kişinin erkek işi olarak gördüğü oto yıkama ve seramik kaplama yaparak geçimini sağlıyor Eşinden ayrıldıktan sonra üç çocuğuna bakmak için çalışmaya başlayan Barlak:'Baktım, çok sevdiğim bir iş. İkinci günde makineyi aldım elime, pasta cila yaptım. 2 yıldır bu işin içindeyim, severek yapıyorum'

CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'da yaşayan Fatma Barlak, birçok kişinin erkek işi olarak gördüğü araç yıkama ve seramik kaplama yaparak geçimini sağlıyor.

Eşinden ayrıldıktan sonra üç çocuğuna bakabilmek için iş arayan 45 yaşındaki Barlak, İŞKUR tarafından açılan İşbaşı Eğitimi Programı'na başvurdu.

Başvurusunun kabul edilmesi üzerine üç ay eğitim alan Barlak, oto bakımı konusunda meslek sahibi oldu.

Eğitim programı sonrası İŞKUR aracılığıyla, kentteki bir oto yıkama ve bakım servisinde işe giren Barlak, 2 yıldır severek yaptığı mesleği ile ailesine bakıyor.

Fatma Barlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim programına bir arkadaşının tavsiyesi üzerine başladığını söyledi.

Başvuru konusunda önce tereddüt ettiğini belirten Barlak, "Arkadaşım 'İŞKUR böyle bir kurs açmış' diye telefon açtı. İşsizdim, o aralar bunalmıştım. Önce 'benim ne işim olur arabalarla, yıkama yağlama mı yapacağız' dedim. 'Abla gel bir gidelim, şansımızı deneyelim' dedi. Gittim başladım. Ben motorları falan sökeceğiz, tamir edeceğiz sandım." diye konuştu.

Üç ay süren kursu başarı ile tamamladığını aktaran Barlak, iş ilanını görünce başvuru yaptığını ve kabul edildiğini dile getirdi.

Barlak, işe başladığında kafasındaki soru işaretlerinin de dağıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baktım, çok sevdiğim bir iş. İkinci günde makineyi aldım elime, pasta cila yaptım. 2 yıldır bu işin içindeyim, severek yapıyorum. Burada arabaların iç detay, seramik kaplama, pasta cila, kaput filmi, motor koruma işlerini yapıyoruz. Aracın içine girdiğim zaman kendimi kaybediyorum diyebilirim. Araba kullanamıyorum, ehliyetim yok ama bu işi seviyorum. 4 yıl önce eşimden ayrıldım. Üç cocuğumla ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum."

- "Bu işe başlayınca bambaşka bir dünyanın içine girdim"

Yorucu bir iş yaptığını, zorlandığı zamanlar olduğunu vurgulayan Barlak, şöyle konuştu:

"Bundan önce çok iş yaptım. Pasta börek yaptım. Bu işe başlayınca bambaşka bir dünyanın içine girdim. Bazen gece yarısına kadar çalışıyoruz. Sürekli el, kol hareketi, güç isteyen bir iş. Yaptığımız seramik kaplamanın araçlara büyük katkısı var. Nasıl tırnağımıza bir oje sürersek sertleşir, bu da o şekilde kuruyor. Yani kuş pisliği, güneş ışınları boyaya zarar vermez. Su tutmaz."

İş yeri sahibi Mehmet Kedici ise 4 yıldır sektörde olduğunu, eleman ararken İŞKUR vasıtasıyla Barlak'ın kendilerine ulaştığını anlattı.

Ülkede işsizlik olduğu söylense de işçi bulmakta zorlandıklarına işaret eden Kedici, şunları kaydetti:

"Gazeteye ilan verdim, 'eleman aranıyor' diye sosyal medyadan paylaştım, 'İŞKUR'da kaydım var, ben çalışacağım' diyerek gelen olmadı. Bir gün Fatma ablamız geldi, çalışmak istediğini söyledi. Önce çok şaşırdım, 'bir düşünelim' dedim. Ne iş yapabileceğini sordum, 'film, pasta cila, seramik yaparım' dedi. 'Abla gerçekten mi söylüyorsun, bu iş erkek işi, dayanabilecek misin' diye sordum. Hatta birisi kamera şakası yapıyor sandım ama kendinden emindi, anlattıkları ile beni ikna etti. Makineyi aldı pasta cila yaptı, çok da güzel oldu. Üzerine seramik kapladık. Gerçekten kadın eli değince başka oluyor. Nano teknolojiyle kaplama yapıyoruz. Bazen erken çıkıyor, bazen de geç saatlere kadar çalışıyoruz."

Kaynak: AA