'İzetbegovic'in Mesajını Çok İyi Anladık'

Boşnak lider İzetbegovic'in Kosova ile ilgili açıklamasının ardından Sırbistan Milli Güvenlik Konseyi toplandı Toplantının ardından açıklama yapan Sırbistan İçişleri Bakanı Stefanovic: 'İzetbegovic'in mesajını ülke olarak çok iyi anladık. Ülkemizin istikrarı açısından ek önlemler alacağız. Açıklamaları, komşuluk politikası açısından hoş karşılamadık' 'İzetbegovic, açık bir şekilde, umudunun Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasından yana olduğunu söyledi. Komşunuzun zararına bir mesaj gönderiyorsanız, bölge istikrarına da zarar verirsiniz'

Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic'in Kosova ile ilgili açıklamalarına dair, "İzetbegovic'in mesajını ülke olarak çok iyi anladık. Ülkemizin istikrarı açısından ek önlemler alacağız. Açıklamaları, komşuluk politikası açısından hoş karşılamadık." dedi.

İzetbegovic'in, Kosova'nın bağımsızlığının Bosna Hersek tarafından tanınmasını temenni ettiğini söylemesi üzerine Sırbistan Milli Güvenlik Konseyi Belgrad'da toplandı.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic başkanlığındaki toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Stefanovic, olağanüstü toplantının ana gündem maddesinin Boşnak lider İzetbegovic'in açıklamaları olduğunu belirtti.

İzetbegovic'in mesajını, ülke olarak çok iyi anladıklarının altını çizen Stefanovic, Sırbistan'ın istikrarı açısında ek önlemler alacaklarını ve Boşnak liderin açıklamalarını komşuluk politikası açısından hoş karşılamadıklarını söyledi.

Stefanovic, İzetbegovic'in Sırbistan'ın çıkarlarını hedef aldığını savunarak "İzetbegovic, açık bir şekilde, umudunun Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasından yana olduğunu söyledi. Komşunuzun zararına bir mesaj gönderiyorsanız, bölge istikrarına da zarar verirsiniz." diye konuştu.

Sırbistan'ın istikrarını tehlikeye atacak her türlü açıklamanın takipçisi olacaklarını vurgulayan Stefanovic, yakın gelecekte Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin Sırbistan'ı ziyaret edeceğini ve bu ziyaretten olumlu neticeler alınmasını temenni ettiklerini söyledi.

- İzetbegovic ne dedi?

Boşnak lider İzetbegovic, Alman Deutsche Welle'ye verdiği röportajda, "ülkesinin Kosova'yı tanıyacağını umduğunu" ifade etmiş ve bunun Sırbistan medyasında "Bosna Hersek Kosova'yı tanıyacak" şeklinde lanse edilmesi iki ülke arasında gerginliği neden olmuştu.

2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı hala kendi toprağı olarak gören Sırp yetkililer, İzetbegovic'in açıklamalarına sert tepki gösterirken, ülke medyası da Boşnak lideri adeta "istenmeyen adam" ilan etmişti.

Bu arada, Bosna Hersek'in herhangi bir ülkenin bağımsızlığını tanıyabilmesi için karar verici mekanizma Devlet Başkanlığı Konseyi. Boşnak, Hırvat ve Sırp üyeden oluşan Konseyin, böyle bir karar alması için üç üyenin de uzlaşması gerekiyor.

Boşnak lider röportajında ayrıca Bosna Hersek ile Kosova ilişkilerinde "frene basan" tarafın Bosnalı Sırp siyasetçiler olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: AA