Hariri, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Davetini Kabul Etti

Lübnan’ın istifa eden başbakanı Saad al-Hariri, Orta Doğu’da gerilen tansiyonu düşürmek için harekete geçen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un davetini kabul etti. Saad al-Hariri ve ailesi önümüzdeki günlerde Fransa’ya gelecek.

Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’nun Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Selman ve Hariri ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra Hariri’yi Fransa’ya davet ettiği belirtildi. Daveti kabul eden Hariri’nin ailesi ile birlikte önümüzdeki günlerde Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geleceği kaydedildi.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya’nın Bonn şehrinde yapılan iklim toplantısında Hariri’ye yapılanın bir sürgün teklifi olmadığını söyledi.

"Hariri’ye sürgün teklifi mi yapıyorsunuz?" şeklindeki soruya Macron, “Hayır, hiçbir şekilde. Umarım Lübnan istikrarını korur, siyasi seçimler kurumsal kurallara göre olmalıdır” yanıtını verdi. Macron, “Biz sınır bütünlüğüne saygı duyulan güçlü bir Lübnan istiyoruz. Bizim seçimlerini kendilerinin yaptığı ve serbestçe konuşan liderlere ihtiyacımız var” dedi.

Saad al-Hariri, 11 gün önce Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret sırasında Riyad’da bir televizyonda yaptığı açıklamada Hizbullah ve İran’ın kendisine suikast planladığını hissettiğini ve hayati tehlikesinin bulunması sebebiyle başbakanlıktan istifa ettiğini söylemişti. Hariri iki gün içinde Lübnan’a döneceğini söylemesine rağmen Lübnanlı yöneticiler, Hariri’nin Suudi Arabistan’da ev hapsinde tutulduğunu iddia etmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, Hariri’nin istifasını reddettiğini söyleyerek, Suudi Arabistan’ın Hariri’yi rehin tuttuğunu iddia etmişti.

İki dünya savaşı arasında Fransa’nın kontrolü altında bulunan Lübnan ile Fransa arasında yakın ilişkilerin bulunduğuna dikkat çekildi. Fransa’da bir evi de bulunan Hariri, Fransa’da birkaç yıl yaşamıştı. Saad Al-Hariri’nin babası Refik Hariri, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac’ın yakın arkadaşıydı.
Kaynak: İHA