'Diyabet Artışında Avrupa'da Birinciyiz'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, dünyada 415 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu, Türkiye’de ise rakamların hızla yükseldiğini ve diyabette Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldiğini söyledi.

'Diyabet Artışında Avrupa'da Birinciyiz'
Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle Dünya Diyabet Günü nedeniyle hastalığa dikkat çekmek ve bilgilendirme yapmak amacıyla halka yönelik bir panel gerçekleştirildi.

Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezinde yapılan söyleşiye, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın yanı sıra çok sayıda İzmirli katılım gösterdi. Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden endokrinoloji uzmanları Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner ve diyabet eğitim hemşireleri Nuran Horuzoğlu, Yıldız Özbey ile Vildan Derviş diyabet ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi. Diyabet hastalığı panelistler tarafından hazırlanan çeşitli oyunlar, dans gösterileri ve bilgi yarışmasıyla anlatıldı. Özellikle diyabetin zararlarının anlatıldığı skeç katılımcıların beğenisini kazandı.

“Dünyada 415 milyon kişi diyabet hastası”

Panelin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp yaptı. Diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen tüm dünyada arttığını ifade eden Prof. Dr. Çetinkalp, “Diyabet, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabetin dünyada görülme sıklığı yüzde 8.3’tür. Türkiye’ de ise 1995 yılında yüzde 5.2, 2010 yılında yüzde 13.7 iken, 2014 yılında bu rakam yüzde 18.3’lere yükselmiştir. Ülkemizde diyabet o kadar hızlı arttı ki, Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik” dedi.



“6 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor”

Diyabetin insan ömrünü 10 yıl kısalttığını da vurgulayan Prof. Dr. Çetinkalp, “Dünya da 415 milyon kişi diyabet hastası. Yani her 11 kişiden biri hasta ve dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet yüzünden hayatını kaybediyor” diye konuştu.

Panelde hazırlanan sorularla vatandaşların diyabet hakkında bilgilerinin ölçüldüğü bir mini bir bilgi yarışması da yapıldı. Katılımcılar kendilerine yöneltilen soruları cevaplarken, panelistler de o konularda doğru bilgileri aktardı. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir, diyabetli ünlüler, gebelikte şekerin önemi gibi konularda bilgi verirken, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner ise diyabette beslenmenin önemini ve doğru beslenmeyi anlattı. Diyabet Eğitim Hemşireleri; Nuran Horozoğlu, Yıldız Özbey ve Vildan Derviş de deneyimlerini paylaştı.
Kaynak: İHA