BM, Suudi Arabistan'ın Yemen Muhasarasını Protesto Etti

Uluslararası kuruluşların, Yemen’e yardım ulaştırılması çağrısında bulunmalarına rağmen Suudi Arabistan’ın harekete geçmemesi protesto edildi.

BM, Suudi Arabistan'ın Yemen Muhasarasını Protesto Etti
BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi İsveç’in temsilcisi Olof Skoog ve Birleşmiş Milletler Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ablukanın kaldırılması konusunda bir gelişme olmamasını protesto etti.

İsveç bir hafta önce Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ambargonun derhal kaldırılması için Güvenlik Konseyine bir çağrı yapmıştı.

İsveç’in BM Güvenlik Konseyi Temsilcisi Olof Skoog Suudi Arabistan’ın Yemen’e insani yardıma izin vermesi için MB Güvenlik Konseyinin yaptığı toplantının ardından bir hafta geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmadığını tenkit etti.

Olof Skoog, muhasara altında tutulan Hudeyde limanı ve Sana hava alanının insani yardımın yapılması için iki giriş noktası olduğunu, bu problemin çözümü için Birleşmiş Milletlerin yeni bir girişiminin olduğunu söyledi.



Geçen Salı günü Sana Sivil Havacılık Genel İdaresi, Suudi liderliğindeki koalisyon güçlerinin başkent Sana havaalanına bir saldırı düzenlediğini ve nevigasyon sistemini bozduğunu bu yüzden yardım taşıyan uçakların yönlendirilmesinin engellendiğini söyledi.



BM Sözcüsü Farhan Hak, insani yardım taşıyan gemilerin ve uçakların hafta başından beri Yemen’e ulaşamadığını ifade etti.

Farhan Hak, Yemen’de kolera vakasının 925 bin olduğu bunların 2 bininin hayatını kaybettiğini vurguladı. Farhan Hak, insani yardım kuruluşlarının kolera ile mücadeleye devam ettiği ancak muhasara sebebiyle yakıt yokluğundan jeneratörler ve su temizleme pompalarının üç hafta sonra çalışamayacağını açıkladı.

Farhan Hak, difteri aşısının da iki hafa içinde tükeneceğini söyledi.

Kaynak: İHA