'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi İçin Elimizden Geleni Yapacağız'

Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Mikatsadze: 'Proje sayesinde ekonomik olarak bu bölgelerde ciddi gelişme olacak, bölge kalkınacak. BaküTiflisKars Demiryolu gibi projeler önemli gelişmeler. Ben biliyorum ve inanıyorum ki bunun karşılığını alacağız' 'Biz Türk ve Azerbaycanlı dostlarla projenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız' ATSO Başkanı Demirci: 'Bu demiryolu bakalım diye açılmadı, ticaret yapalım diye açıldı. Proje, Gürcistan ile dostluğumuzu geliştirmek adına önemli'

GÜNAY NUH - Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, "Demir İpek Yolu" olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin bölgenin ekonomisini canlandıracağını belirterek, "Biz Türk ve Azerbaycanlı dostlarla projenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Mikatsadze, Türkiye-Gürcistan arası diplomatik ilişkilerin 25. yılı dolayısıyla geldiği Ardahan'da, AA muhabirine, sınır kapıları nedeniyle Ardahan'ın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Sadece Ardahan'dan Gürcistan'a üç geçiş noktası olduğuna dikkati çeken Mikatsadze, "Bu ziyaretlerimize ilk olarak ilişkilerin ana noktası olan sınır kapılarının olduğu iki ilden başlıyoruz. Ardahan ve Artvin, bu vesileyle ilk olarak burada bulunduk. Daha sonra Artvin'i ziyaret edeceğiz." diye konuştu.

Mikatsadze, ülkelerinin ilişkisinin Ardahan ve Artvin ile sınırlı olmayacağını, aynı durumun Ordu, Samsun, Erzurum ve Türkiye'nin diğer illeri için de geçerli olduğunu belirtti.

Kısa süre önce açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattındaki ilk seferi gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Mikatsadze, projenin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan için son derece önemli çalışma olduğuna dikkati çekti.

- "Proje sayesinde bölge kalkınacak"

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bizim için önemli bir nokta." diyen Mikatsadze, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Proje sayesinde ekonomik olarak bu bölgelerde ciddi gelişme olacak, bölge kalkınacak. Bunun gibi projeler önemli gelişmeler. Ben biliyorum ve inanıyorum ki bunun karşılığını alacağız. Tabi unutmamak lazım bazı dış ülkeler buna çok karşı çıktı, projeyi yapmamızı istemedi. 2008'de üç cumhurbaşkanı Kars'ta temel atmıştı, iki hafta sonra Gürcistan'da savaş başladı. Ama biz Türk ve Azerbaycanlı dostlarla projenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız."

Avtandil Mikatsadze, iş adamlarının projeye katkı sunmaları gerektiğini ifade ederek, "Ardahan bizim için çok önemli. Sadece Ardahan'da Gürcistan'a üç geçiş noktamız mevcut. Tiflis ve Ankara arası başlayan bu ilişkileri biz de daha iyi seviyeye getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın bu projeye çok ciddi yatırımının olduğuna işaret eden Mikatsadze, buna herkesin destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Mikatsadze'yi makamında ağırlayan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci de "İş adamları olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu üzerinden Tiflis ve Bakü'yü ziyaret edeceğiz. Bu demiryolu bakalım diye açılmadı, ticaret yapalım diye açıldı. Proje, Gürcistan ile dostluğumuzu geliştirmek adına önemli bir nokta." değerlendirmesinde bulundu.

Demirci, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun ülkeler arasındaki dostlukları da geliştireceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu demiryolu ile Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaret ve dostluk da gelişecek. Komşuluktan başka şansı olmayan iki ülkeden bahsediyorum. Ardahan'ın Orta Asya'ya çıkış kapısı olan iki kapı da Gürcistan'a açılıyor, onlar için de aynı şey geçerli. Yani Anadolu'nun giriş yapısı Ardahan'da. Gürcistan ile birlikte olursak güzel şeyler yapabiliriz, iki ülke de kazanacak ve sonuçta dostluk kazanacak."
Kaynak: AA