'Anadolu Aslanı' Dünyaya Tanıtılacak

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonunun Uluslararası Kinoloji Federasyonuna tam üye seçilmesiyle Kangal ve akbaş ırklarının ardından 'Anadolu Aslanı' olarak da bilinen Aksaray malaklısının Türkiye adına tesciline yönelik çalışma yürütülüyor KIF Başkanı Özkanal: 'Önümüzdeki 6 ay içinde Aksaray malaklısının standart ırk işlemleri bitirilecek ve tanınması için FCI'a başvuruda bulunulacak. Anadolu Aslanı olarak da tanınan bu güzide ırkımızın, dünyada hak ettiği yeri alması için yoğun şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz'

TURAN KAZAK - Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonunun (KIF) Uluslararası Kinoloji Federasyonuna (FCI) tam üye seçilmesiyle "Anadolu Aslanı'' olarak da bilinen, Anadolu'nun iri yapılı köpek cinslerinden Aksaray malaklısının dünyaya tanıtılması hedefleniyor.

KIF Başkanı Ümit Özkanal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun bir süre önce Almanya'nın Leipzig kentinde yapılan genel kurulda 68 üyeden 64'ünün oyunu alarak tam üye seçildiğini söyledi.

FCI'nın dünya köpek ırkları ve köpekle ilgili tüm konuların organizasyonundan sorumlu olduğunu belirten Özkanal, federasyon olarak Türkiye'deki köpek ırklarının uluslararası platformda adının tescil edilmesi ve kayıt altına alınmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

- "FCI'dan uzmanları ülkemize davet edeceğiz"

Kayıt altına alınan köpekler için düzenlenen "Soy Kütük Belgeleri" üzerinde yazan bilgilerin, FCI'ya üye 93 ülke ve anlaşmalı 3 ülkede doğruluğunun kabul gördüğüne dikkati çeken Özkanal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yerli ırkların gerçek, yozlaşma olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standartlarının hazırlanması Kangal ve akbaş ırkları için bitirilmiş, Aksaray malaklısı ve diğer ırklar için devam etmektedir. Önümüzdeki 6 ay içinde Aksaray malaklısının standart ırk işlemleri bitirilecek ve tanınması için FCI'a başvuruda bulunulacak. Anadolu Aslanı olarak da tanınan bu güzide ırkımızın, dünyada hak ettiği yeri alması için yoğun şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu kapsamda yakın zamanda malaklıların tanıtımı için FCI'dan uzmanları ülkemize davet edeceğiz. Üreticilere düşen görev ise malaklıyı hak ettiği yere getirmek için doğru üretim yapmak, ırkı bozmamak ve saf haliyle üretilmesini sağlamaktır. Vatandaşlarımızdan doğru malaklı üretimi için çalışmalarını bekliyoruz. Bu konuda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız."

- "Uluslararası çalışmalara ağırlık vereceğiz"

Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz ise görünüşü ile aslanı andıran malaklıların, sadece Aksaray yöresinde yetişen bir köpek ırkı olduğunu vurguladı.

Malaklıların tanıtımı için büyük çaba harcadıklarına işaret eden Tıpırdamaz, şunları kaydetti:

"Bu köpekler genellikle çoban köpeği ve bekçilik alanında kullanılıyor. Yetiştirilme tarzına göre bu köpekler sürüde kullanılır. Sürüyü her türlü tehlikeden korur. Bekçilikte ise malikane, fabrika, ev gibi yerleri koruyarak görevini en iyi şekilde yapar. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla malaklılarımızın tanıtımı için uğraştık. Bunu yurt içinde her ne kadar başardıysak da yurt dışı ayağı eksikti. Federasyonumuzun FCI'ya tam üyeliği ile malaklıların tanınması adına uluslararası çalışmalara ağırlık vereceğiz çünkü bu köpekler bizim için çok değerli."

Aksaray malaklısı yetiştiricisi Fatih Dağdaş ise bu köpeklerin kentin en önemli değerlerinden biri olduğunu ifade ederek, üreticiler olarak bu hayvanların yurt dışında tanıtılması için gereken desteği vermeye hazır olduklarını aktardı.
Kaynak: AA