9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2023 Kasım'da Ordu'da, 9. Mi̇lletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi̇ düzenlenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 20-23 Kasım'da Ordu'da, 9. Mi̇lletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi̇ düzenlenecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce, geleneksel Türk halk kültürünün araştırılması, derlenmesi, kayıt altına alınması ve değerlendirilebilmesi amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bu kapsamda Türkiye'de ve Türk kültürünün yaşadığı diğer ülkelerden elde edilen veriler "Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi"nde kayıt altına alınarak, halk kültürü alanındaki sergi, yayın, bilimsel toplantılar gibi tanıtım çalışmalarında kullanılıyor, bilim adamı, uzman ve araştırmacıların hizmetine sunuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 5 yılda bir düzenlenmesi gelenekselleşen, ilki 1975 yılında yapılan "9. Mi̇lletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi̇"nin 9'uncusu, 20-23 Kasım tarihlerinde Ordu'da, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Ulusal ve uluslararası sosyal bilimler camiasında önemli yeri olan Türk Halk Kültürü Kongresi, Türk Halk Kültürü araştırmalarına dair verilerin ilgili bilim dallarının yöntemleriyle ve disiplinler arası yaklaşımlarla derli toplu olarak ele alınması, bir arada tartışılmasına olanak sağlaması ve ilgililerin, kamuoyunun dikkatine sunulması bakımından önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Kongre, halk edebiyatı, gelenek, görenek ve inançlar, müzik, oyun ve eğlence, maddi kültür, genel konular ve somut olmayan mirasın korunması olmak üzere 6 bölümden oluşuyor.

Kongreye 332'si yurt içinden, 64'ü yurt dışından olmak üzere toplam 396 başvuru oldu. Yapılan değerlendirme sonucunda 205 bildiri kabul gördü. Kongrede sunulacak bildirilerin 170'i Türkiye'den, 35'i ise yurt dışından 17 farklı ülkelerden seçildi.

Kaynak: AA