TİKA'dan Afganistan'da Eğitime Laboratuvar Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan'ın kuzeyindeki Samangan Üniversitesine kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarları kurdu.

Üniversitede düzenlenen laboratuvarların açılış törenine Samangan Valisi Abdul Kerim Haddam, Rektör Muhammad Nazari, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Haddam, Türkiye'nin her açıdan Afganistan için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Afganistan'a eğitim, sağlık, altyapı, tarım, askeri ve buna benzer birçok alanda yardımda bulunduğunu ifade eden Haddam, bu yardımlara kimsenin göz yummasının mümkün olmadığını söyledi.

Haddam, son zamanlarda Afganistan'da artan işsizlik sorunu nedeniyle binlerce kişinin Türkiye'ye sığındığını ve Türk halkının onlara kucak açtığını kaydetti.

Samangan Üniversitesi Rektörü Nazari de öğrencilerin çok az imkanlarla eğitimlerini sürdürdüğünü anlattı.

Üniversitenin tarihinde ilk kez TİKA sayesinde modern laboratuvara sahip olduğunu belirten Nazari, bunun sevincini yaşadıklarını aktardı.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Bulduk ise Türkiye'nin Afganistan'da hiçbir ayrım yapmadan tüm kesimlere eşit mesafede yardım ulaştırmaya çalıştığının altını çizdi.

TİKA'nın Afganistan genelinde yüzlerce projeyi hayata geçirdiğini anlatan Bulduk, özellikle eğitim alanında büyük yatırımlar yapıldığını bildirdi.

Bulduk, ''TİKA olarak kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarları kurduk ve gerekli malzemelerini karşıladık, önümüzdeki yıllarda da Samangan Üniversitesi için çalışmalarımız devam edecektir.'' dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle laboratuvarlar açıldı.

Kaynak: AA