Sigara İçen Her 5 Kişiden 1'İ KOAH Oluyor

ELAZIĞ – KOAH’ın tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak gelişen bir hastalık olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, sigara içen her 5 kişiden birinin KOAH olduğunu söyledi.

Sigara İçen Her 5 Kişiden 1'İ KOAH Oluyor
Medical Park Elazığ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Ali Tunç, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında bilgi verdi.

KOAH’ın dünyada yaygın hastalıklardan birisi olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, “KOAH çoğunlukla tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Sigara içen her 5 kişiden biri KOAH olmaktadır. Bu dediğimiz oran 20 yıl ve üstü sigara içenlerde geçerlidir. Sigara içme süresi uzadıkça KOAH gelişme riski artmaktadır. KOAH 20 yıl sigara içenlerde bir miktar gözükürken, bu süre uzadıkça hastalığın gelişme riski de artmaktadır” dedi.

KOAH hastalarının en belirgin şikayetinin yavaş yavaş gelişen nefes darlığı olduğunu aktaran Tunç, “KOAH olan kişide öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste daralma ve baskı hissi oluşur. Bunlar yıllar içerisinde gittikçe artar. Hastalar bazen nefes darlığı ve öksürük şikayetlerini yıllar içerisinde yavaş yavaş geliştiği için farkına varmamaktadır. Öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma gibi şikayetlerin akut atak dediğimiz alevlenme dönemlerinde şiddeti artmaktadır. KOAH sinsi, yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bazen hastalık ileri aşamalarına gelmesine rağmen kişiler şikayetlerinin farkına varamamaktadırlar” diye bilgi verdi.
Kaynak: İHA