Prof. Dr. Çolak Açıklaması '6 Saniyede Bir Kişi Diyabetten Ölüyor'

Dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabetten hayatını kaybettiğini belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, Türkiye’de diyabetli sayısının 10 milyon civarında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çolak Açıklaması '6 Saniyede Bir Kişi Diyabetten Ölüyor'
Diyabet Haftası dolayısıyla OMÜ Tıp Fakültesi’nde düzenlenen diyabet farkındalık toplantısında konuşan Prof. Dr. Ramis Çolak, dünyada 400 milyona yakın diyabetli hastanın olduğunu ifade etti.

2015 yılı verilerine diyabet ölümlerinin yüzde 50’sini 60 yaşın altında olduğunu vurgulayan Çolak, artık genç yaş denilen ölümlerin de görüldüğünü kaydetti.

Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Çolak, diyabet konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

"Hastaların yarısı diyabetli olduklarının farkında değil"

Diyabetin önemli sağlık sorunlarında birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ramis Çolak, "Diyabet artık bir salgın halinde. Dünyada bulaşıcı olmayan en yaygın hastalıklardan biri. Maalesef diyabetli hastaların yarısı diyabetli olduklarının farkında değil. Diyabet önlenebilir bir hastalık. Diyabet konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün 2025 için öngördüğü rakamlar, 2014 yılında aşılmış vaziyette. 2040 yılında 640 milyon insanın diyabetli olacağı tahmin ediliyor. 1985 yılında 30 milyon diyabetli vardı. 2025 için öngörülen rakam 380 milyondu. 2014 yılında 400 milyona yakın diyabetli olduğu ortaya çıktı. Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabetten hayatını kaybediyor. 2015 yılı verilerine göre 5 milyon kişi diyabet nedeniyle ölmüş. Bu ölümler de önemli bir nokta ölümlerin yüzde 50’sinin 60 yaşın altında olması. Artık genç yaş ölümler dediğimiz ölümler oluşturuyor. Küresel bazda sağlık harcamalarının yüzde 12’sini diyabete bağlı sağlık harcamaları oluşturuyor. Türkiye’deki diyabetli sayısı 10 milyon civarında. Diyabet konusunda farkındalık oluşturmak günümüzde sadece hekimlerin değil, toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğunda olmalı. Günümüzde diyabet haftasıyla ilgili çeşitli etkinlikler yapılıyor. Diyabetin bu yıl ki teması ’diyabet ve kadın’. Eğer biz kadınlarımızı diyabet konusunda daha fazla bilinçlendirebilirsek gelecek nesillerimiz diyabet konusunda daha bilinçli olacaktır" dedi.

Kaynak: İHA