Kosova Barış Gücünde Devir Teslim Töreni

Kosova'da 1999'dan bu yana barış ve istikrarı sağlayan NATO'nun Barış Misyonu KFOR'da komuta devir teslim töreni düzenlendi.

Kosova'da NATO'nun Kosova Barış Gücü'nün (KFOR) komutanlık görevi İtalyan Tümgeneral Giovanni Fungo'dan bir başka İtalyan Tümgeneral Salvatore Cuoci'ye devredildi.

Kosova'da 1999'dan bu yana barış ve istikrarı sağlayan NATO'nun Barış Misyonu KFOR'da komuta devir teslim töreni düzenlendi.

KFOR'un başkent Priştine'deki ana karargahında düzenlenen törene Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Başbakan Ramush Haradinaj, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj'ın yanı sıra çok sayıda diplomat ve yetkili katıldı.

Cumhurbaşkanı Thaçi, burada yaptığı konuşmada, KFOR'un ülkedeki çalışmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kosovalıların KFOR'a olan yüksek güvenine dikkati çeken Thaçi, "KFOR Kosova'da sadece barışı korumuyor, aynı zamanda barışı inşa ediyor. Ülkemizdeki barışı güçlendirdikçe, tüm Balkanlarda barış inşa ediyor." dedi.

Thaçi, KFOR ve NATO'nun iş birliği sayesinde Kosova Güvenlik Güçlerinin (FSK) bugün tüm vatandaşların hizmetinde profesyonel, multietnik bir güç olduğunu söyledi.

Tümgeneral Fungo ise böyle bir göreve layık görülmesiden onur duyduğunu ifade ederek, "Misyonumun sloganı güven ve özveriydi. Kosova halkının KFOR'a güvendiği gibi KFOR da Kosova halkı için bağlılığını göstermiştir." diye konuştu.

Yeni komutan Tümgeneral Cuoci ise KFOR'un 22'nci komutanı olarak ülkedeki vatandaş ve kurumlarla iş birliği için sabırsızlandığını aktardı.

Misyonun sloganının 'sürekli bağlılık' olacağını ifade eden Cuoci, "İstikrar ve demokratikleştirme için Kosova'nın kurumlarına yardım etmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda en iyisini yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Thaçi, Tümgeneral Fungo'yu Kosova'daki görevinden dolayı Askeri Hizmet Madalyası takdim etti.

Kosova'ya 1999'da intikal eden NATO'nun Kosova'daki misyonu KFOR'da 31 ülkeden yaklaşık 4 bin 500 asker görev yapıyor.
Kaynak: AA