İzmir'deki 'Askeri Casuslukta Kumpas' Davası

FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 33'ü tutuklu 83 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 33'ü tutuklu 83 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tanıklardan emekli polis memuru Hasan Kol, FETÖ'nün yapılanmasının polis içerisinde çok yoğun gerçekleştiğini, polisler arasında himmet toplandığına şahit olduğunu, sanıklar arasında yer alan eski istihbarat personelinden bir kısmının FETÖ üyesi olduğu ve sohbetlere gittiğini bildiğini kaydetti.

Tanıklar arasında yer alan polis memuru Ufuk Şara, eski İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın sözlü talimatıyla Organize Şube Müdürlüğünde görev aldığını dile getirerek, askeri casusluk soruşturmasındaki evrakın çıktısını alıp tasnif etme işlemlerinde 3 istihbarat personeli ile çalıştığını ancak herhangi bir evraka imza atmadığını ifade etti.

SEGBİS'le duruşmayı takip eden tutuklu sanıklardan eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, hakkındaki suçlamaların subjektif olduğunu ve kabul etmediğini belirtti.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına ve tanıkların dinlenilmesine karar vererek duruşmayı yarına erteledi.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-posta üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Dosyadaki sanık sayısı, davanın 10 Temmuz 2017'de verilen ara kararla dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasıyla birleştirilmesiyle 33'ü tutuklu olmak üzere 83'e yükselmişti.

Kaynak: AA