GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı

GMİS Genel Başkanı Demirci: 'Türkiye'nin taş kömürüne ve özellikle koklaşabilir özelliğiyle demirçelik sektörünün güvencesi olan ve sadece Zonguldak Maden Havzası'nda bulunan taş kömürüne ihtiyacı var'.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin taş kömürüne ve özellikle koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sektörünün güvencesi olan ve sadece Zonguldak Maden Havzası'nda bulunan taş kömürüne ihtiyacı var." dedi.

Demirci, sendikada düzenlenen GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında, ülke gündeminde önemli bir yer tutan Torba Yasa Tasarısı'nın görüşmelerinin TBMM'de devam ettiğini anlattı.

Dün, TTK'yı ve bölgeyi yakından ilgilendiren 51. maddenin görüşüldüğünü hatırlatan Demirci, "Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 58. madde olarak görüşülen ve Meclis Genel Kurulu'na 51. madde olarak gönderilen yasa maddesi, yaptığımız görüşmeler doğrultusunda değiştirilerek kabul edildi. Sendika olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarıyla yaptığımız görüşmede, bize söylendiği gibi yapılan bu değişiklik için katkı veren herkese teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kentin ve ülkenin gündemindeki bu sorunun kesin çözümü için çalışmaları aralıksız sürdüreceklerini dile getiren Demirci, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin taş kömürüne ve özellikle koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sektörünün güvencesi olan ve sadece Zonguldak Maden Havzası'nda bulunan taş kömürüne ihtiyacı var. Havzada 1,5 milyar ton rezerv var. Sadece bu bölgede, dünyanın bu en zor işini yapmak isteyen on binlerce işsiz var. Kurulu kapasitesi 5 milyon ton olan ama işçi açıkları nedeniyle üretemeyen ancak üretmeye hazır Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) var. Yılda 6 milyon ton koklaşabilir, 30 milyon ton yüksek kalorili taş kömürüne ihtiyaç var. 15-20 yıldır bu açığın özel sektör tarafından kapatılamadığı görüldü. Özel sektörün ölümlü iş kazalarını artırdığı görüldü."
Kaynak: AA