Gaziantep'te FETÖ'nün Darbe Girişimi Davası

Gaziantep'te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davada 31'i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına devam edildi Duruşmada sanıklar savunmalarını yaptı

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davada 31'i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına devam edildi.

8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilen eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da aralarında yer aldığı 42 sanık ile avukatları ve yakınları katıldı.

TBMM ve Başbakanlık avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada söz alan astsubay tutuklu sanık Erkan Savaş, 15 Temmuz 2016'da Tunceli 4. Komando Tugayı'ndan bir bölüğün Suriye'deki harekat için 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına konuşlandığını, kendisinin de araç teknisyeni olarak görev yaptığını söyledi.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye'de görev yaptığı sırada gözaltına alındığını söyleyen Savaş, "Biz Tunceli'den bunların (5. Zırhlı Tugayı) yapamadığı görevleri yapmak için geldik. Bunların lojmandaki aileleri korumak için geldik." dedi.

Mahkeme Başkanı Melik Durmaz, "Yaptığınız operasyonları anlatmaya gerek yok, sizinle mezara gider. Kahraman Türk askeri görevini en iyi şekilde yapar, canıyla kanıyla yüreğiyle canla başla savaşır, gerekirse şehit olur. Bunları anlatmana gerek yok. 15 Temmuz'da neler yaptın onları anlat." dedi.

15 Temmuz günü, akşam saat 20.00'ye kadar arızalı araçlar için çalıştığını, daha sonra istirahate ayrıldığını anlatan Savaş, şunları söyledi:

"Soner Binbaşı bölüğe hazırlanılması ve arkada hazır bekleyen araçların ön tarafa alınması emrini verdi. Emri duymayan şoför varsa emri iletmem söylendi. Bu yaşananlar saat 22.35 civarıydı. Kalkışmadan haberim yoktu. Bizim bir bölüğümüz teçhizatlı olarak kışla emniyeti için yemekhanede hazır vaziyette dururdu. Onlar araçları ön tarafa çekmeye başlamıştı. Emri duymayan şoförlere emri ilettim. Emir verme yetkim yoktur, sadece emri ilettim."

Telegram'daki grupla alakasının olmadığını ifade eden sanık Savaş, araçları kendisinin çekmediğini savundu.

Başkan Durmaz'ın sorgudaki ifadesinde, "Soner Binbaşı'nın emri doğrultusunda araçları çektim" dediğinin hatırlatılması üzerine sanık, "Biz komando birliğiyiz, dedikoduvari bir birlik değiliz, 'sen yaptın o yaptı' yoktur. Araç teknisyeni olduğum için araçların sorumlusu benim." dedi.

Mahkeme Başkanı Durmaz'ın, "Soner Binbaşı'ya yükleme yapalım mı? diye sormuşsun, yüklemeden kastın ne?" sorusunu sanık, "sivil malzemeleri ve bakım eşyalarını kastettim." şeklinde yanıtladı.

- "ByLock kullanmadım"

Tutuklu sanık eski astsubay Görkem Şahin de "ByLock" kullanmadığını, iddianamede programın indirildiği modemi paylaşıma açtığını, başkaları tarafından indirilmiş olabileceğini belirterek, "ByLock'u yüklemiş olabilecek kişileri bildirmiştim. Kesinlikle ben kullanmadım, içerik beklentim yok. Benim bu tarz bir şey olabileceği aklıma gelmedi." diye konuştu.

Başkan Durmaz, "Bir asker olarak nasıl düşünmezsin?" demesi üzerine sanık "Kesinlikle bu örgütle alakam yok, sosyal hayatım aile yaşantım araştırıldığında anlaşılacaktır." dedi.

Tutuklu sanık Umut Yılmaz, dönemin Tunceli 4. Komando Tugayı 8. Bölük Komutanı Soner Çelik'in emriyle rütbeli askerlerin silahlı ve teçhizatlı rütbesiz personelin silahsız olarak yemekhane bölgesinde hazır edilmesi emrini personele ilettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Emniyette ifade verirken olaylarda zaman örgüsünü kaçırmışım. Komutanım Çelik'le harekat merkezine gittik, durum ile ilgili bilgi alamadık. Komutanım 'bana arkadaşlar yemekhanede beklesinler bir şey yapmayacağız' dedi. Yemekhanede bu emri ilettim, sonra harekat merkezine girdim. Masanın üzerindeki evrakı gördük, Soner Binbaşı'yla okuduk, zaten çok saçma bir belgeydi. Ancak o esnada TRT'yi izlemedik. Zaman ve yer kavramlarını karıştırmışım. Saat 23.00 civarında komutanımla kendi aramızda konuştuk, 'konsey diye bir şey yoktur' dedik. Çıkıp tabur komutanını aradık. Yemekhanede, 'arkadaşlar tabur olarak kesinlikle illegal bir faaliyet içerisine olmayacağız' diye tabur komutanının emrini personele ilettim."

Sanık Yılmaz, kendisinin de Telegram grubunda olduğunu 23.40-24.00 sıralarında gruptan komutanın "bulunduğunuz kışlada darbeye karşı mücadele edin" emrine, "emredersiniz" diye yanıt verdiğini öne sürdü.

"Hakan Çınar'ın 'araçları hazır edin' emrinin ne anlama geldiğini düşündün?" sorusuna sanık, "o anda terör saldırısı ihtimalini düşündüm. Bu yoruma açık bir şey. Ben sadece bana iletilen emri yerine getirdim." cevabını verdi.

"Kalkışmadan haberinin olmasından sonra araçların çekilmesinden kuşkulanmadın mı?" sorusunu sanık, "Tugayda o gece darbeye yönelik bir hazırlık görmedim." şeklinde yanıtladı.

Sanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi.
Kaynak: AA