BM Genel Sekreter Yardımcısı Feltman Kolombiya'da

Devlet Başkanı Santos, BM Kolombiya misyonu ile ilgili konuları yerinde incelemek üzere ülkeye gelen Feltman ile görüştü.

Barış anlaşması ve Kolombiya'daki Birleşmiş Milletler (BM) misyonu ile ilgili konularda çalışma yapmak üzere bu ülkeye gelen BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından kabul edildi.

Kolombiya Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada Santos'un, Feltman'la başkent Bogota'daki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmenin içeriğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmayan açıklamada, kabulde BM'nin bu ülkedeki misyon şefi Jean Arnault ve temsilciler Jared Kotler, Raul Rosende ile Yüksek Barış Komisyonundan Rodrigo Rivera'nın da yer aldığı duyuruldu.

Ayrıca Kolombiya basınında yer alan haberlere göre Feltman ve beraberindeki BM temsilcileri, yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü (FARC) temsilcileriyle de bir görüşme gerçekleştirdi.

FARC yöneticisi Ivan Marquez, Feltman'la yaptıkları görüşmede "barış anlaşmasının uygulanması karşısındaki ağır tehdidin" konuşulduğunu aktardı.

Kolombiya'daki barış anlaşması gereği FARC liderlerinin siyasete sorunsuz atılabilmeleri için kabul edilmesi gereken Özel Barış Hukuku, Kolombiya Senatosunda tartışılmaya devam ediyor.

Bu konuda hükümetin Anayasa Mahkemesinden aldığı ve söz konusu uygulamanın Kongreden daha hızlı geçirilmesini sağlayacak "Fast Track" yetkisi 30 Kasım'da sona erecek.

BM'nin yazılı açıklamasında, Feltman'ın, Kolombiya hükümetinin Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yaptığı ateşkesi ve silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanlarının sivil hayata dönüşünü izleme ve doğrulama konularında görev yapan BM Kolombiya Misyonu ile ilgili konuları yerinde incelemek üzere bu ülkeye geldiği kaydedilmişti.

- FARC'ın silah bırakma ve siyasallaştırılması süreci

FARC 27 Ağustos'ta siyasi parti olma yolundaki ilk adımını atarak başkent Bogota'da kuruluş kongresi düzenlemişti. Eylül ayının ilk günü kongre sona ermiş ve örgüt FARC kısaltmasını kullanmaya devam edebilmek için İspanyolca "Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun (Toplumun Alternatif Demokratik Gücü)" ismini almıştı.

Devlet Başkanı Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono arasında, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu binasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, bütün militanlar toplanma alanlarına vardıktan sonra 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Mayıs ayında sona ermesi gereken silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı. BM'nin 2 Haziran'da FARC'ın silahlarını toplamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından hızlanan süreçte kurum, 18 Haziran'da silahların yüzde 60'ını teslim aldığını duyurmuştu. Mesetas kentindeki La Guajira toplanma alanında yapılan ve FARC'ın son silahlarının da teslim alındığı 27 Haziran'dan sonra örgütün kırsaldaki mühimmat depoları güvenlik güçleri nezaretinde BM gözlemcileri tarafından imha edilmeye başlanmıştı.

BM, 10 Temmuz'da bu ülkede eylül ayının sonunda görevine başlayacak ve sivil çalışanlardan oluşacak yeni bir misyon oluşturma kararı almıştı.

Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların bir süre geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Santos'un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı.

Kaynak: AA