Türkiye'nin Desteğiyle Okullu Oldular

Türkiye'nin katkılarıyla yaklaşık 1 yıl önce yeniden eğitime başlanan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesindeki Ahmet Selim Mulla Lisesi'nin öğrenci sayısı bin 400'e ulaştı Başta Cerablus, Halep, İdlib, Deyrizor ve Hama olmak üzere Suriye'nin birçok bölgesinden öğrenci alan okulda, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit edilen Ömer Halisdemir'in de büyük bir posteri yer alıyor Okul Müdürü Tahir: 'Türkiye'nin destekleriyle kurulan okulda eğitim gören öğrenciler, Suriye'nin kaderini değiştirecek'.

ÖZKAN BEYER - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde, Türkiye'nin desteğiyle yeniden eğitime kazandırılan Ahmet Selim Mulla Lisesi'nin öğrenci sayısı hızla artıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus, Türkiye'nin verdiği destekle adeta yeniden şekilleniyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın ilçenin kontrolünü elinde tuttuğu yıllarda cezaevi ve sığınak olarak kullanılan, işkence odalarının bulunduğu lise binası, Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla yeniden eğitime kazandırılmasının ardından ilçenin en büyük okulu oldu.

Harekatın ardından 20 Kasım 2016'da 600 öğrenciyle ders zilinin yeniden çaldığı okulda, bugün bin 400 öğrenci eğitim görüyor. Okul başta Cerablus, Halep, İdlib, Deyrizor ve Hama olmak üzere Suriye'nin birçok farklı bölgesinden öğrenci alıyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in büyük bir posterinin bulunduğu okulda eğitim alan Suriyeli gençler, gelecekte ülkelerinin kaderini değiştirecek.

- "Neredeyse tüm il, ilçe ve köylerden öğrenci geliyor"

Okul Müdürü Ahmet Tahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından açılan okulun, bölgenin en büyük ve en iyi okulu olduğunu söyledi.

Suriye'de eğitim sisteminin yavaş yavaş şekillenmeye başladığını dile getiren Tahir, "DEAŞ terör örgütü Cerablus'tayken tüm çocuklar, aileleriyle birlikte köylerine kaçtılar. Bu yüzden eğitim sistemi durdu. Sonra Türkiye'nin başlattığı harekat kapsamında bu okul açıldı. Öğrenciler tekrar okula gelmeye başladılar. Şu anda bin 400 öğrenci sayısına ulaştık. Her geçen gün öğrenci sayısı artıyor." diye konuştu.

Tahir, okulun bölgeye hitap ettiğini belirterek şunları anlattı:

"Okul hizmete başladığında 600 olan öğrencisi sayısını hayli aştık. Bunun nedeni diğer bölgelerden çok fazla öğrenci geliyor. Deyrizor, Halep, Hama, İdlib başta olmak üzere neredeyse tüm il, ilçe ve köylerden öğrenciler geliyor. Türkiye'nin destekleriyle kurulan okulda eğitim gören öğrenciler, Suriye'nin kaderini değiştirecek. Bize böyle güzel bir okulu kazandıran başta Türk hükümeti olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."

Öğrencilerden Nur Ahmed ise Cerablus ilçe merkezinde de yaşadığına işaret ederek "Bizim okumamız için yardımcı olan Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Eğitimimi tamamladıktan sonra doktor olup, halkıma hizmet etmek istiyorum." dedi.
Kaynak: AA