Türkiye İş Bankası Müzesi 10 Yaşında

Türkiye'nin iktisadi ve toplumsal tarihine ışık tutan Türkiye İş Bankası Müzesi, açıldığı günden bu yana 820 bini aşkın ziyaretçi ağırladı.

Türkiye İş Bankası’nın toplumsal hayattaki yerini paylaşmak, Türkiye'nin ekonomik gelişimine tanıklık eden belge ve malzemeleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 10. yılını doldurdu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İş Bankası’nın toplumsal hayattaki yerini paylaşmak, ülkenin ekonomik gelişimine tanıklık eden belge ve malzemeleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 10. yılını doldurdu.

Kuruluşundan itibaren bir taraftan çağdaş ve ulusal bankacılığı kurup geliştirmeye çalışan diğer taraftan Türkiye'nin sanayileşme çabasına katkıda bulunan İş Bankası, toplumsal sorumluluğunun bir gereği olarak Türkiye'nin kuruluş ve kalkınma öyküsü olan tarihini gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere 1990'ların sonlarında kurum tarihi çalışmalarını başlattı.

Bu çalışmaların bir sonucu olarak, Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nde açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet dönemi iktisat tarihi konusunda uzmanlaşmış bir müze olma özelliği taşıyor.

Müzenin hazırlık çalışmaları için 1924’ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatıralar özenle toplandı, belgelendi ve gelecek nesillere bırakılabilecek şekilde restore edilerek korumaya alındı.

Bu kapsamda, bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin yer aldığı Türkiye İş Bankası Müzesi Koleksiyonu oluşturuldu.

Bankanın kağıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça, kurgusu çerçevesinde salonlara yerleştirerek ziyaretçilerle paylaşılıyor. Banka açısından manevi değere sahip olan eski Yenicami Şubesi’nin tarihi binası da çağdaş müzeciliğin tüm gereksinimlerini karşılayacak biçimde korunarak hazırlandı.

- Müzedeki atölye çalışmalarına 60 binin üzerinde çocuk ve genç katıldı

İş Bankası tarihi ve sürekliliği öyküsünün, zengin bir arşiv ve nesnel koleksiyon malzemeleriyle çağdaş bir kurguda sergilendiği müze, ziyaretçilerle buluşturduğu bu kültürel miras ile aynı zamanda Türkiye’nin iktisadi ve toplumsal tarihine de ışık tutuyor.

Saklama ve koruma işlevinin ötesine geçerek koleksiyonunu sürekli geliştiren ve kurumsal tarihini güçlendiren müze, Cumhuriyet’in ekonomik kalkınma sürecini ve İş Bankası’nın bu sürece verdiği desteği, tasarrufun önemini, bireye ve topluma katkısını, bankacılığın zaman içinde geldiği noktayı öğrencilere aktarmak için ücretsiz rehberli müze gezileri düzenliyor.

Müzede ayrıca, başta finansal okuryazarlık olmak üzere genç nesillere değişik konularda farkındalık kazandırmayı amaçlayan 5 farklı başlık altında atölye çalışmaları yapılıyor, üniversite öğrencileri için finansal okuryazarlık eğitimleri gerçekleştiriliyor. Bu atölyelere şimdiye kadar 60 binin üzerinde çocuk ve genç katıldı.

Atölyeler, eğitim-öğretim döneminde düzenli olarak okul gruplarına, tatil dönemlerinde ve belirli hafta sonlarında bireysel katılımcılara yönelik yapılıyor.

- 10 yıllık geçmişinde ziyaretçileri önemli sergilerle buluşturdu

Türkiye İş Bankası Müzesi, 10 yıllık geçmişinde önemli sergilere de imza atarken, sergilerinde temel olarak bankanın kurumsal geçmişiyle ilgili ve ülkenin sosyoekonomik tarihinde yeri olan konulara odaklandı.

Bunlardan bazıları "Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet; Bir Ulusun İnşası", "Bir Kumbara Öyküsü", "On Adımda Kapalıçarşı", "1935’den Günümüze Camla Yazılan Tarih", "Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915" oldu.

Müze, 10. yılını kutladığı bugünlerde de "İş Bankası İftiharla Sunar" sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide 93 yıllık tarihi boyunca İş Bankası’nın reklamlar ile yürüttüğü iletişim çalışmaları, 450 reklam filmi, 400’e yakın basılı iş ve 60 kadar özgün nesne eşliğinde anlatılıyor.

Ziyaretçilere, aynı zamanda ilginç ve interaktif bir bilgilenme deneyimi de sunan sergide, yıllar içinde geliştirilen mecralar, sektörün duayenleriyle ilgili ayrıntılar ve teknoloji kullanımının farklı dönemlerine ışık tutan uygulamalar da yer alıyor. İş Bankası reklamlarında rol alan, tanıtım çalışmaları vesilesiyle bir şekilde banka ile yolu kesişen iş, sanat ve medya dünyasından çok sayıda tanınmış ismin olduğu reklam filmleri ve tanıtım programları da sergide bir arada görülebiliyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi, açıldığı günden bu yana 820 bini aşkın ziyaretçi ağırladı.
Kaynak: AA