Malezya'da 3,8 Milyon Kişi Diabet Hastası

Malezya Sağlık Bakanı Subramaniam: '3,8 milyon kişi diyabet hastası, 1,8 milyon kişi ise hastalığının farkında değil'.

Malezya Sağlık Bakanı Datuk Seri Subramaniam, 32 milyon nüfuslu Malezya’da, 3,8 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu söyledi.

Subramaniam, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yayınladığı bildiride, milyonlarca kişinin sağlık taramasına gitmediği için diyabet hastası olduğunu bilmediğine işaret etti.

Erken teşhislerin birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçların alınmasına fayda sağladığını vurgulayan Subramaniam, "32 milyon nüfuslu Malezya’da 3,8 milyon kişi diabet hastası. 1,8 milyon kişi ise diyabet hastası olduğunun farkında değil." ifadelerini kullandı.

- Diyabet hastalığı

Pankreasın, kan şekerini düzenleyen hormon olan insülin üretememesi durumunda görülen diyabete, Tip 1 diyabet deniliyor. En yaygın diyabet ise Tip 2 diyabet. Bu tür diyabet hastalarında vücut pankreasın ürettiği insülini verimli şekilde kullanamıyor.

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak da adlandırılan, ilk ortaya çıktığı zamanlarda "zengin hastalığı" olarak bilinen diyabet, son yıllarda orta ve düşük gelirli ülkelerde çok daha hızlı artıyor.

Hastalık, ileri aşamalarında körlük, böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç ve alt bacağın kaybına neden oluyor.

Diyabetli yetişkinler, bu hastalığı taşımayanlara göre, 2 ila 3 kat kalp krizi ya da felç geçirme riskini taşıyor.Kalp, damar, gözler, böbrekler ve sinirlere ciddi zararlar veren diyabet, düşük tansiyonla birleştiğinde ayak ülserine yol açabiliyor. Diyabetik ayak ülseri, alt bacağın kaybına kadar ilerleyebiliyor.

Diyabetik retinopati ise retinadaki kılcal damarların uzun sürede gördüğü zararların sonucu olarak ortaya çıkıyor. Diyabetik retinopati, dünya üzerindeki körlük vakalarının yüzde 2,6'sını oluşturuyor.

Kaynak: AA