Edirne'de Buğday Ekim Mesaisi Tamamlandı

Mantar ve pas hastalıklarına karşı buğdayın direnç göstermesi için takvime göre geç başlanan buğday ekimi sona erdi Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz: 'Son haftalarda etkili olan yağışlar ekim döneminde çok iyi geldi. Üreticiler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Umarım güzel ve bereketli bir yıl geçiririz' Meriç Ziraat Odası Başkanı Ergin: 'Bölgemizde her yıl ekim ayının başında ekimine başlanan buğday bu yıl uyarılar ve ikazlar sonucu ekim ayı sonunda ekilmeye başlanarak kasım ayının ortasında tamamlandı. İnşallah güzel bir yıl geçiririz'

Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden olan Edirne'de buğday ekimi tamamlandı.

Edirne'de hasattan sonra toprağı dinlendiren, ardından ekim için tarlaları süren ve buğday tohumlarını toprakla buluşturan üreticilerin ekim mesaisi sona erdi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde buğday ekiminin tamamlandığını söyledi.

Rahat bir ekim dönemi geçirildiğini ifade eden Yorulmaz, "Son haftalarda etkili olan yağışlar ekim döneminde çok iyi geldi. Yağışın ardından ekili alanlarda tohumlar filizlenmeye başladı. Üreticiler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Cenab-ı Allah'ın takdiriyle umarım güzel ve bereketli bir yıl geçiririz. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun." diye konuştu.

Yorulmaz, merkez ilçede 400 bin dekar arazinin buğday tohumuyla buluştuğunu kaydetti.

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin de mantar ve pas hastalıklarına karşı buğdayın dayanıklılık göstermesi için, buğday ekim takvimini önceki yıllara göre geç başlattıklarını söyledi.

İl genelinde geç başlanan buğday ekiminin tamamlandığını aktaran Ergin, şöyle devam etti:

"Bölgemizde her yıl ekim ayının başında ekimine başlanan buğday bu yıl uyarılar ve ikazlar sonucu ekim ayı sonunda ekilmeye başlanarak kasım ayının ortasında tamamlandı. Mantar ve pas hastalıklarına karşı buğdayın mukavemet göstermesi için bunu yapıyoruz. Geçen hasat döneminde yaşanan cücelik ve pas hastalıkların önemli nedenlerden birinin de mevsimsel değişiklikler sonucu buğday ekiminin erken yapılmış olduğu anlaşılmıştı.

Yapılan araştırmalara göre, bölgemizde buğday için en verimli ekim dönemi ekim ayı sonu ile kasım ayının ilk haftaları. Biz de bunu çiftçilerimizle paylaştık ve bu yıl buğday ekimleri önceki yıllara göre geç yapıldı. İnşallah güzel bir yıl geçiririz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun."

Ergin, üreticilerin farklı çeşitlerin ekimini gerçekleştirdiğini belirterek, "Çiftçilerimiz bu yıl ağırlıklı olarak Rumeli, Experia, Tekirdağ ve Saban cinsi buğdayların ekimini yaptı." dedi.
Kaynak: AA