Vali Yerlikaya Açıklaması 'Yaklaşık 150 Bin Suriyelinin Nerede İkamet Ettiğini Bilmiyoruz'

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınması konusunda sıkıntıları olduğunu ve Gaziantep’te yaşayan yaklaşık 150 bin Suriyelinin nerede ikamet ettiğini bilmediklerini söyledi.

Vali Yerlikaya Açıklaması 'Yaklaşık 150 Bin Suriyelinin Nerede İkamet Ettiğini Bilmiyoruz'
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen Şehir ve Mülteci konulu panele katıldı.

Vali Yerlikaya Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye’de bir kayıt sorunu olduğunun altını çizdi.

“Türkiye’de sığınmacılarla ilgili kayıt sorunu var”

Vali Yerlikaya Türkiye’de sığınmacılarla ilgili kayıt sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Türkiye genelinde sığınmacı kardeşlerimizle ilgili bir kayıt sıkıntısı var. Bunu bir an önce aşmamız gerekiyor. Suriyeli plakaların Türk plaka sistemine dönüştüğü gibi bir sistemi derhal hayata geçirmemiz lazım. Gaziantep’teki Suriyeli sayısı resmi kayıtlara göre 343 bin ama benim düşünceme göre 500 bine yakındır. Diğerleri hala kayıt altına alınmadı. Bizim bunu bir an önce çözmemiş gerekiyor. Çünkü kayıtsız olan Suriyelilerin sayısı azımsanacak bir rakam değil. Gaziantep’te 150 bine yakın kayıtsız Suriyeli var, ve ben sadece 235 bin Suriyelinin ikametgahını biliyorum. Geriye kalanların nerede yaşadıklarını bilmiyorum. Bunun için şehrin gelecek planlamasını yapmakta sıkıntı çekiyoruz” dedi.

“Suriyelilerin istedikleri şehirde gelişi güzel şekilde yaşaması yanlış”

Suriyelilerin istedikleri şehirde gelişi güzel şekilde yaşamasının yanlış olduğunu ifade eden Vali Yerlikaya, “Suriyeli sığınmacıların ülkeye kabul edilmelerinden itibaren istediği vilayette yaşamayı kendilerine bırakmışız. Bu yanlış bir uygulamadır. Bizim hangi ilde hangi ilçede hangi özellikte misafirlerimizi ikamet ettirmemiz gerekir diye bir planlama yapmamız gerekir” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te doğumların yüzde 15’ini Suriyelilerin oluşturduğunu belirten Vali Yerlikaya, “2012-2017 5 yılda şehrimizde 373 bin 949 doğum olmuş. Bunun 53 bin 512 toplan doğumların yüzde Suriyeli sınmacı kardeşlerimizin” diye konuştu.

Kaynak: İHA